Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε «αθώες» συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα...


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο οδηγούν στην πρόωρη γήρανση, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Δείτε ποια είναι τα πέντε καθημερινά λάθη που κάνουμε και μας «φορτώνουν» με επιπλέον χρόνια...



1. Κοιμόμαστε αργά
Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας πολλές φορές δε μας αφήνουν να πέσουμε για ύπνο όσο νωρίς θα θέλαμε. Η έλλειψη ύπνου όμως είναι καταστροφική για την υγεία και την εμφάνισή μας. Έρευνες δείχνουν ότι ο λίγος ύπνος συνδέεται άμεσα με την υπέρταση, το διαβήτη, το επιπρόσθετο βάρος και τις ρυτίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε 7 με 9 ώρες σε καθημερινή βάση.

2. Αγαπάμε τα γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται φυσικά με τα περιττά κιλά, όμως οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οδηγεί επίσης στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και κάνει το δέρμα να μοιάζει άτονο. Αυτό οφείλεται σε μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Κατά τη γλυκοζυλίωση, η ζάχαρη που βρίσκεται στο αίμα ενώνεται με πρωτεΐνες κι έτσι σχηματίζονται βλαβερά μόρια που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Δε χρειάζεται να βγάλουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη ζωή μας, αρκεί το ποσοστό που καταναλώνουμε καθημερινά να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών θερμίδων.

3. Γυμναζόμαστε μόνο όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος
Η γυμναστική είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης της γήρανσης, όμως πολλοί την έχουν συνδέσει αποκλειστικά και μόνο με την απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά έχουν μακρύτερα τελομερή, έναν κυτταρικό δείκτη της μακροζωίας.

4. Ακούμε δυνατά μουσική
Η απώλεια της ακοής είναι έως ένα βαθμό φυσιολογική όσο περνούν τα χρόνια. Ωστόσο, όταν φοράμε ακουστικά και βάζουμε τη μουσική στο τέρμα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία χωρίς να το θέλουμε.

5. Δε θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάναμε σεξ

Το σεξ όχι μόνο μας ανεβάζει τη διάθεση αλλά έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου. Παράλληλα, το σεξ μπορεί να μας κάνει να μοιάζουμε έως και 12 χρόνια νεότεροι! (onmed)