Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

«Δελφικό Συμπόσιο», με ευχές χαράς και ευτυχίας

Στη Δίνη Των Ένοχων Χρησμών
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Παύλου Ανδριά, «Στη δίνη των ένοχων χρησμών» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «ΙΑΜΒΟΣ»  και το «dedes flavors».

Φίλοι και γνωστοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, συνάδελφοί του από το χώρο του τύπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μέσα σ’ ένα ομολογουμένως πολύ φιλόξενο χώρο, με τη συνοδεία σαμπάνιας με φράουλας να ρέει στα ποτήρια, μοιραία όλοι οδηγήθηκαν σ’ ένα πρωτότυπο «Δελφικό Συμπόσιο», με οδηγό, τους ήρωες του βιβλίου…

Η ηθοποιός  Ευτυχία Τερζάκη, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο και τη συγγραφική  διαδρομή του συγγραφέα, εκφράζοντας λίγα λόγια αγάπης από τη χρόνια φιλία που τους δένει, έδωσε το λόγο στην κα. Έπη Παπανικολάου, Ιατρό – Λογοτέχνη, τ. μέλος του Δ.Σ της ΕΕΛ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «το μυθιστόρημα που απόψε καλούμαστε να παρουσιάσουμε, έχει χρώμα, μυρωδιά Ελληνικής γης, αγωνία μέχρι τέλους και εξαίρετο πλέξιμο Ελληνικής γλώσσας, σύγχρονης μα και αρχαίας. Καταιγίδα η υπόθεση, καταιγίδα συναισθημάτων, ίντριγκες και τραγωδίες, με ρίζες στο μακρινό παρελθόν, με χαρακτηριστικά και συμβολικά τα ονόματα των πρωταγωνιστών».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Αυγερινού Ανδρέου, Δικηγόρου, π. προέδρου της ΕΕΛ: «Ο Παύλος Ανδριάς ευμοίρησε και σε αυτό το βιβλίο του να ψηλαφήσει με επιτυχία τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Ο ήρωες του βιβλίου του υπάρχουν και ζουν εν δυνάμει ανάμεσά μας. Η αφήγησή του είναι επαρκής, εναργής και έχει ασυνήθιστη δύναμη. Η απόδοση των χαρακτήρων άρτια. Απεικονίζει το έργο αυτό την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, την περιγράφει σχεδόν ωμά, χωρίς κανένα ισχυρό υποκειμενικό κίνητρο.
Είναι μια εκτίμηση, μια ανάλυση ζωηρών πτυχών του βιοτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Έχουμε στο μυθιστόρημα αυτό ηθογραφία, που παίρνει όλες τις μορφές και τους τύπους, γίνεται ένα πολύφωτο όργανο, που συλλαμβάνει και εκφράζει τη λαϊκή και κοινωνική ζωή σ' όλα της τα φανερώματα».


Μετά την ανάγνωση κειμένου του βιβλίο από την κα. Τερζάκη, ο Σκηνοθέτης – Συγγραφέας κ. Στέλιος Στυλιανού αφού έκανε λόγο για τους δημοσιογραφικούς σταθμούς του κ. Ανδριά, για το στίγμα της γραφής του, τις ανυπότακτες σκέψεις του, τις ελεύθερες ιδέες του, πήγε λίγο παρακάτω, «ζητώντας» από το συγγραφέα να δώσει μια συνέχεια σ’ αυτό το βιβλίο, καθώς πιστεύει ότι αυτή η πλοκή του συγκεκριμένου έργου, κρύβει μια μεγάλη αποκάλυψη, ένα μυστικό. Μια κάθαρση…


Τελειώνοντας ευχήθηκε να υπάρχουν καλοί εκδότες πρόθυμους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και συγγραφείς άξιους, για να πάρει το λόγο ο εκδότης Αγησίλαος Καλαμαράς ο οποίος αφού πρώτα επισήμανε ότι: «η επιτυχία ενός βιβλίου στηρίζεται στην κριτική και τη στήριξη του αναγνώστη», τόνισε πως «μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες μπορούμε εκδότες και συγγραφείς να περάσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, να δούμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνιά και να ελπίσουμε ότι με τη λογοτεχνική παραγωγή μπορούμε ν’ αλλάξουμε το μίζερο κλίμα που επικρατεί».


Κλείνοντας, αφού πρώτα η κα. Τερζάκη διάβασε ένα ακόμα απόσπασμα από το βιβλίο, ο συγγραφέας Παύλος Ανδριάς πριν υπογράψει τα βιβλία του, αφού ευχαρίστησε τους καλεσμένους, υπογράμμισε πως ότι κι αν έχει κάνει μέχρι τώρα, το χρωστάει σ’ αυτούς που τον στήριξαν, τον συμβούλεψαν, τον ανέχτηκαν, τον έκαναν παρέα… όταν τελείωνε το κάθε συγγραφικό του ταξίδι, και τους θυμότανε.
Το χρωστάει, είπε, στους φίλους, στους φύλακες του, σ’ αυτούς που ο καθένας, του έδωσε μια συμβουλή και μια ευχή.
Για όλους αυτούς, ο συγγραφές αποκάλυψε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τη συγγραφή του νέου του βιβλίου, τη «συνέχεια» αυτού που παρουσιάστηκε, δίνοντας σε όλους μια ευχή: «Εύχομαι η ζωή σας να είναι γεμάτη χρησμούς χαράς και ευτυχίας».