Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Της Αγίας Μαρίνας

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του καλοκαιριού, είναι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Ο λαός μας τιμά και σέβεται τη μνήμη της με πίστη, κατάνυξη και ευλάβεια.
Η Αγία έχει συνδεθεί με πολλές πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού. Τιμούν και σέβονται τη μνήμη της, οι «στεριανοί», οι «θαλασσινοί», οι πολύτεκνοι, οι άτεκνοι, οι έγκυες, οι μητέρες, οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι…
Η γιορτή της συμπίπτει με την εποχή της ωρίμανσης των σταφυλιών και γι’ αυτό η μνήμη της γιορτάζεται με εξόδους στους αγρούς, στα αμπέλια και στους λαχανόκηπους. Όπως επίσης και την προσφορά των πρώτων καρπών (σύκων, σταφυλιών, κ.τ.λ.) στην Αγία.
Γενικότερα, λέγεται πως η Αγία «ζητά» τις απαρχές των καρπών και αλίμονο στον αγρότη που θα ξεχάσει … η σοδειά του θα καταστραφεί.
Αλλά και απέναντι στους ιερείς έχει μια ευαισθησία. Σ’ ένα χωριό της Αρκαδία, στην Αλωνίσταινα, ένας ιερέας αλώνισε την ημέρα της γιορτής της και άνοιξε η γη και τον κατάπιε μαζί με τ’ άλογά του. Λένε πως κάθε χρόνο της Αγίας Μαρίνας ακούγεται ο παπάς που φωνάζει: «Α Μαρίνα, α!».
Τώρα για τους «θαλασσινούς», το καταλαβαίνουμε από το όνομα της. Στα ιταλικά marina, σημαίνει λιμάνι. Οπότε ό, τι έχει να κάνει με θάλασσα και λιμάνια, η Αγία τους προφυλάσσει, αλλά και τους «μαραίνει»…
Επίσης, πάλι από το όνομά της, καλείται να γιατρεύει κάθε «μαραμένο» και καχεκτικό κορμί ή να «μαραίνει» την αρρώστια τους και να «μαρανίσκει» τα παιδιά. Δηλαδή να τα ησυχάζει, δίνοντάς τους ύπνο, όταν βασανίζονται από κάποια αρρώστια.


Ο λαός την έχει και ως καλή «ξεματιάστρα», καθώς «μαραίνει» το κακό μάτι και διώχνει τα δαιμόνια.
Οι μητέρες την τιμούν για το φόβο μήπως «η Αγία τους μαράνει τα παιδιά», όπως και οι έγκυες για να τους δώσει καλή λευτεριά.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, ο λαός έχει βγάλει διάφορες παροιμίες που λένε:
«Της Αγίας Μαρίνας σύκο και του Αη Λιά σταφύλι και τ’ Αγίου Παντελεήμονα γεμάτο το κοφίνι».
«Η Αγία Μαρίνα κόβει καρπούζι κι ο Αη Κήρυκας σταφύλι».
«Αγία Μαρίνα μάρανε μάνα και θυγατέρα»….

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός