Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα… (22 Ιουλίου)

το 1898... γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
το 1910... στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.
το 1922... η Κυβέρνηση της Ελλάδας αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μελετάει τα μέτρα, με τα οποία θα αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα και ιδίως τις ανάγκες του στρατεύματος, που απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά.
το 1930... γίνονται τα εγκαίνια του νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία Ομονοίας.
το 1934... γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Λουίζ Φλέτσερ, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Η φωλιά του κούκου".
το 1941... γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, Τζορτζ Κλίντον, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της φανκ μουσικής.
το 1959... λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών, κατά την οποία καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
το 1965... τρία μέλη των Rolling Stones, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μπιλ Γουάιλμαν καταδικάζονται από δικαστήριο του Λονδίνου σε πρόστιμο 5 λιρών ο καθένας, γιατί κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς, επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.

 το 1980... ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
το 1995... χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73.

το 1996...
συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη- Ναούμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.

το 2001... βγαίνει σε δημοπρασία ένα αντίγραφο του σήματος της NIKE (το περίφημο ''Swoosh'') φιλοτεχνημένο από την δημιουργό του πρωτοτύπου Κάρολιν Ντέιβιντσον. Η Ντέιβιντσον σχεδίασε το ''swoosh'' το 1971, όταν ο ιδρυτής της ΝΙΚΕ (όνομα προερχόμενο από την ελληνική λέξη ''νίκη'') Φιλ Νάιτ της ζήτησε να βρει ένα σήμα για τη μικρή τότε εταιρεία του. Η αμοιβή της ήταν 35 δολάρια.
  (από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)