Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα… (30 Ιουλίου)

το 336 π.X. ... δολοφονείται ο Φίλιππος Β' ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ' ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.
 το 1818...
γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Έμιλυ Μπροντέ, η οποία έγραψε το λογοτεχνικό αριστούργημα "Ανεμοδαρμένα ύψη".
το 1855... γεννιέται ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βίλχελμ Βον Ζίμενς, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Ζίμενς.
το 1920...
ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών με την οποία πετυχαίνει την απόκτηση της Δυτικής Θράκης, τη συνθήκη με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα και τη συνθήκη περί μειοψηφιών.
το 1932... ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προβάλλει το πρώτο έγχρωμο καρτούν, τα "Λουλούδια και δέντρα".
το 1951...
δημοσιεύεται το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα δίνεται προφορική διαβεβαίωση του Παπάγου ότι, δε θα πολιτευθεί.
το 1962... καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.
το 1972... ναός του 6ου π.Χ. αιώνα ανακαλύπτεται στο Καλέτζι Πατρών.


το 1982... η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής στη χώρα μας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.
το 1993... η ελληνική Κυβέρνηση αναθέτει σε όμιλο γερμανικών εταιρειών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.
το 1996... ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.
το 1998... ο Φάνης Χριστοδούλου, ο "μπέμπης" του ελληνικού μπάσκετ, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα λόγω τραυματισμού.
το 2003...
στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο "Σκαθάρι" της Volkswagen.

(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)