Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα ... (17 Ιουλίου)

το 180... η πρώτη ένδειξη χριστιανισμού στη Βόρεια Αφρική. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης.
το 1789... η Γαλλία καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία.
το 1868... το Τόκιο γίνεται πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.
το 1912... ιδρύεται η IAAF από εκπροσώπους 17 κρατών στη Στοκχόλμη και καταρτίζονται οι κανονισμοί του στίβου, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες και ο τρόπος αναγνώρισης των παγκοσμίων ρεκόρ.
το 1912...
οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν του Τούρκους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.
το 1920... γεννιέται ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
 το 1962... μεταδίδεται η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική δορυφορική εκπομπή στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.
 το 1969...
από τυχαία έκρηξη μιας από τις βόμβες, που έχει στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο αγωνιστής κατά της χούντας, καθηγητής της Παντείου, Σάκης Καράγιωργας.
 το 1990... το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας αποφασίζει τη μετονομασία του σε Σοσιαλιστικό.
 το 2000
... ο Νίκος Μπουντούρης, ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει και τις 3 ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογράφει 2ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και γίνεται ο τρίτος πρώην παίκτης του ΠΑΟ, μετά τους Ράτζα και Οικονόμου, που μεταγράφεται στην ομάδα του Πειραιά

 το 2001... πεθαίνει η επί 20 χρόνια εκδότρια της εφημερίδας "Washington Post", Κάθριν Γκράχαμ. 


 το 2002...
μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές κρίνουν χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη και Νίκου Ξηρού στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφήνονται οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές οι Αρχές δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός, σχετικά με την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)