Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Αν δεν έχεις στόχο τι να τον κάνεις τον σκοπό;



Φίλοι μου, δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω με...
καταθλιπτικά κείμενα. Θα ήταν ατυχές να σας αναγκάσω να αφιερώσετε χρόνο για ένα κείμενο που δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Άλλωστε, δεν είναι από τις συνήθειες μου να σας παρουσιάζω τέτοια κείμενα. Άρα, δείτε τον τίτλο, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, και ύστερα αφιερώστε πέντε λεπτά από τον χρόνο σας ώστε να με διαβάσετε.
Διαπιστώνω ότι τα νέα παιδιά, το μέλλον της χώρας μας, δίνει μεγάλη αξία στους στόχους που βάζει. Όλα πια έχουν γίνει εύκολα μέσω της τεχνολογίας που δίνει την δυνατότητα στην νέα γενιά να φτάσει γρήγορα ψηλά χωρίς κόπο.
Αυτό, κατά την γνώμη σας είναι σωστό;
Που οδηγεί  τα παιδιά μας αυτή η ευκολία, έχει σκεφτεί κανένας μας; Όλοι όσοι είμαστε γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να συμπορεύονται με την τεχνολογία του σήμερα.  Και εγώ ανάμεσα σε αυτούς.
Αυτό που έχω ανακαλύψει σιγά σιγά με τα χρόνια είναι ότι αυτό οδηγεί την νέα γενιά σε μια απραξία φυσιολογική για εκείνους, άκρως όμως επικίνδυνη για όλους εμάς της προηγούμενης γενιάς που γνωρίζουμε ότι χωρίς μόχθο δεν γίνεται τίποτα. Η αξία φίλοι μου είναι στην προσπάθεια, όπως ακριβώς έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Π. Καβάφης  σημασία έχει το ταξίδι όχι ο προορισμός.
Θα έπρεπε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα που μας προσφέρονται απλόχερα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταλύουν την ευκαιρία μας για προσπάθεια. Είναι όμορφο να καταφέρνουμε κάτι ξέροντας ότι έχουμε μοχθήσει για αυτό. Έτσι δεν είναι;
Έχουμε τον στόχο, θέλουμε όμως και έναν σκοπό που δεν θα ρίξει το βέλος με την πρώτη προσπάθεια στο κέντρο. Έτσι είναι και η ζωή, τα μέσα είναι οι ευκαιρίες που εμείς θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αλλιώς θα πνιγούμε στην δίνη μιας σκοτεινής απραξίας…

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
Συγγραφέας