Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

«Γράμματα που μας μαγεύουν λέξεις που μας ταξιδεύουν» της Κατερίνας Θεοδωράκη… στο γραφείο της Κάλλης



Το σχολικό έτος έφτασε στο τέλος του, δύσκολη χρονιά...
φέτος με πολλές ανατροπές… Ως μητέρα και μετά ως εκπαιδευτικός, αναζητώ βιβλία που θα συντροφεύσουν το καλοκαίρι των παιδιών μου, θα τα ψυχαγωγήσουν, θα τα χαλαρώσουν αλλά παράλληλα θα ακονίσουν το μυαλουδάκι τους…
Ένα από αυτά τα βιβλία και πρώτα στη λίστα είναι το νέο εκπαιδευτικό βιβλίο από την Κατερίνα Θεοδωράκη και τις εκδόσεις Γράφημα, σε εικόνες Δωροθέας Λούκρη, «Γράμματα που μας μαγεύουν λέξεις που μας ταξιδεύουν» Δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα, δίφθογγοι, σύνδεσμοι… για παιδιά που τέλειωσαν την β’ δημοτικού.
Σύντομο, περιεκτικό, διασκεδαστικό, απολαυστικό, δεν κουράζει, δεν μπερδεύει τον αναγνώστη, τον βοηθά να ξεδιαλύνει το μυστήριο των δίψηφων φωνήεντων και σύμφωνων, τους δίφθογγους και τους συνδέσμους.
Αυτό το πετυχαίνει με τα εύστοχα ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία που το συνοδεύουν δραστηριότητες κατανόησης και εμπέδωσης του κειμένου, ασκήσεις, καθώς και με πέντε σύντομες, περιεκτικές και ουσιώδεις ιστοριούλες που βοηθούν το παιδί να καταλάβει το περιεχόμενο των λέξεων.
Έτσι από τη μια κερδίζει τα παιδιά και από την άλλη πετυχαίνει το σκοπό του… καλλιεργεί την φωνολογική επίγνωση του παιδιού με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, ώστε αβίαστα να προετοιμαστεί και να αποκτήσει την αναγνωστική ικανότητα.
Δίψηφα φωνήεντα, δίψηφα σύμφωνα, συνδυασμοί και συμπλέγματα συμφώνων, γράμματα που ενώνονται μεταξύ τους και με έναν μαγικό τρόπο αλλάζει η αρχική τους ακουστική μορφή, παράγουν άλλους ήχους, δημιουργούν διαφορετικές εικόνες που μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της γνώσης και της ανάγνωσης…

Ξεφύλλισε το βιβλίο εδώ:

Κι αν θες να το αποκτήσεις μπες εδώ:

Καλλιόπη Γραμμένου
by Aylogyros News