Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Περικλής Περδικάρης, ο καλλιτέχνης των αναλώσιμων υλικών, με οικολογική συνείδηση



Σε έναν άνετο χώρο για δημιουργίες στη συμβολή...
των οδών Ανατολής & Σουλίου στο Ηράκλειο Αττικής που παραχώρησε ο Δήμος μετά από την εισήγηση του αντιδημάρχου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μάνου Βαβουράκη για τη δημιουργία ενός «Πάρκου ανακύκλωσης και δημιουργίας ανακυκλώσιμων υλικών», η οποία βασίστηκε πάνω στην ιδέα του Περικλή Περδικάρη και αγκαλιάστηκε θερμά από τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Μπάμπαλο, συναντήσαμε τον «καλλιτέχνη» Περικλή…


Έναν άνθρωπο που έχοντας κάνει μια πολύχρονη διαδρομή στα ΕΛΤΑ της πόλης, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τις δημιουργίες πάνω σε ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και σε κατασκευές.
Πρώτος διδάξας αυτής της σπουδαίας τέχνης ήταν ο ίδιος του ο πατέρας, ο Στάθης Περδικάρης… ο οποίος του έμαθε εκεί στις αρχές της δεκαετίας το ’60, πως τίποτα δεν είναι άχρηστο και πως όλα τα πράγματα έχουν να μας δώσουν πολλά, αρκεί να τα αγαπάμε.


Το 1974 έχοντας τελειώσει τις σπουδές του «Σχέδιο – Διακόσμηση» στη ΣΕΛΕΤΕ, σημερινή ΑΣΠΑΙΤΕ, αρχίζει να φτιάχνει σκηνικά για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, δημιουργώντας παράλληλα στο δικό του χώρο μοναδικά έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία σήμερα κοσμούν χώρους πολιτισμού, αλλά και διδάσκοντας σε σχολεία τον τρόπο κατασκευής αγαπημένων μας παιχνιδιών.


Ο Δήμος Ηρακλείου σεβόμενος όλη αυτή τη μακροχρόνια πορεία του στις τέχνες και τον πολιτισμό, δεν άργησε να «σχεδιάσει» μαζί του την επόμενη ημέρα…
Έτσι, η σκέψη του κ. Βαβουράκη να δημιουργηθεί ένας χώρος εικαστικών δράσεων όπου θα βοηθούσαν τα παιδιά να απεγκλωβιστούν από τα «γρανάζια» του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, βρήκε στο πρόσωπο του Περικλή, τον άνθρωπο που θα μπορούσε να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ιδέα, δίχως το παραμικρό κέρδος γι’ αυτόν.


Ο χώρος καθαρίστηκε, άρχισε σιγά σιγά να αποκτά την δική του ταυτότητα και όσο ο «καλλιτέχνης» δημιουργούσε… όλο και πιο πολύ ο κόσμος ζητούσε και συνεχίζει να ζητά την ολοκλήρωση αυτού του «Πάρκου», ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο κοινό.


«Θα είναι ένας χώρος που θα φιλοξενεί τις δράσεις των παιδιών και θα υπάρχει μόνιμη έκθεση αυτών, στους επισκέπτες…», μας πληροφόρησε, για να μας μιλήσει στη συνέχεια για όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν…


«Έχοντας ως πρότυπο ένα ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης που εφαρμόζεται στην Ολλανδία από το 1958 και αφορά τη σχέση του παιδιού με το περιβάλλον, μέσα από τη δημιουργία και την έκφραση, φιλοδοξούμε στο να βοηθήσουμε τον κόσμο και ειδικά τους νέους να αποκτήσουν έναν άλλο τρόπο σκέψης, να μάθουν να σέβονται και να αξιοποιούν τους κάθε λογής θησαυρούς της καθημερινότητας, που είναι πολλοί.


Με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου, σχεδιάζουμε αυτό το “Πάρκο ανακύκλωσης και δημιουργίας ανακυκλώσιμων υλικών”, να γίνει χώρος διδασκαλίας και εκθετήριο, ώστε να μπορούν να γίνονται επισκέψεις και ξεναγήσεις σε σχολεία, ομάδες, οργανώσεις και σωματεία.
Στοχεύουμε, όλα αυτά τα έργα που θα δημιουργηθούν να μιλούν και να μαρτυρούν τα ίδια την ιστορία τους, ώστε ο επισκέπτης να εναρμονιστεί με την έκφραση της δημιουργίας και να αφουγκραστεί το «δέσιμο» του πνεύματος με την ύλη.


Όλα τα αντικείμενα έχουν φωνή… Το γυαλί, το μέταλλο, το ξύλο, το χαρτί… φωνάζουν πως “είμαστε ζωντανά”.
Ευκαιρία λοιπόν να τα δούμε από κοντά και να ακούσουμε όλα αυτά που έχουν να μας πουν».


Το μόνο που χρειάζεται, θα προσθέσω εγώ σ’ αυτό το σημείο, είναι να ολοκληρωθεί αυτό το «Πάρκο», ώστε όλοι εμείς να μάθουμε από κοντά τα όσα έχουν να μας πουν αυτές οι «ανακυκλώσιμες ψυχές» και να δούμε από κοντά αυτές τις πρωτότυπες  δημιουργίες του Περικλή Περδικάρη.  
  


Παύλος Ανδριάς
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας