Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

"Τσεκούρι" στις φοροαπαλλαγές για να γεμίσουν τα Ταμεία…


«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για την εξοικονόμηση του μεγαλύτερου μέρους των περίπου 3,6 δισ. ευρώ που...
«κοστίζουν» σήμερα, αλλά και ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.
Οι φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι εκείνες που αφορούν τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους και πιο συγκεκριμένα εκείνες που σχετίζονται με ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
Αναμένεται να καταργηθούν οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, ενώ όσον αφορά στις απαλλαγές για ιατρικές δαπάνες αυτές απλά σχεδιάζονται να μειωθούν στην περίπτωση που έχουν πληρωθεί με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Μόνο όσοι ζουν στα όρια της φτώχειας έχουν να περιμένουν μια μικρή μείωση. Ουσιαστικά με το νέο φορολογικό τιμωρούνται όσοι έχουν ένα μεσαίο εισόδημα και ειδικά οικογένειες με δύο μέσους μισθούς.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το αφορολόγητο όριο θα θεσπιστεί στα 12.000 ευρώ και όσοι έχουν επιπλέον εισόδημα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με μια νέα ενιαία κλίμακα.
Παράλληλα κάθε πηγή φορολόγησης θα φορολογείται ξεχωριστά, αλλά με την ίδια κλίμακα, ενώ θα υπάρχει διαφορετική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Το γεγονός ότι κάθε εισόδημα δεν θα προστίθεται αλλά θα φορολογείται με την ενιαία κλίμακα αναμένεται να φέρει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα καθώς θα αυξήσει τη φορολογία για επιπλέον εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα μισθωτών ή για εισοδήματα από ενοίκια.
Οι δεσμεύσεις του Μνημονίου
Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2016 και εν πολλοίς υλοποιούν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου που είναι:
1. Επανεξέταση της φορολογίας εισοδήματος.
2. Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών.
3. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 .
4. Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
5. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια ( ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%.
6. Στο 55% ( από 27,5%) η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014
7. Στο 75% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2015.
8. Στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2014.
9. Τέλος η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

10. Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δις ευρώ και το 2016… (parapolitika)