Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

O Νίκος Πατεράκης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Ο Νίκος είναι από εκείνους τους ανθρώπους που λατρεύουν τη μαγεία των παιδικών μας χρόνων και αυτό τον κάνει πάντα να χαμογελάει και να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια της αισιοδοξίας…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Από τα παιδικά μου χρόνια, μου έχει λείψει η ανεμελιά. Η καθαρότητα και η αλήθεια της ψυχής. Τι κι αν γυρνάγαμε σπίτι με λασπωμένα ρούχα και γόνατα, η ψυχής μας έμενε καθαρή.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Αγαπημένος μου ήρωας των παραμυθιών ήταν ο Πήτερ Παν. Είχε ένας πολύ σπουδαίο σκοπό, να μείνει για πάντα παιδί.

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Το να συγχωρείς αποτελεί μεγάλο προσόν για τον άνθρωπο. Δηλώνει μεγαλείο ψυχής. Με την συγχώρεση απομακρύνεται η πίκρα. Όπως έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι. Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Το βασικό μου ελάττωμα νομίζω πως είναι ότι δεν μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Να κάνω υπομονή με τον εαυτό μου να μη παρασύρεται.
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Θα της έλεγα ένα ρομαντικό ποίημα μου. Ίσως κατάφερνα να την συγκινήσω και να ήθελε να μου χαϊδέψει την πλάτη.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Η αγάπη εκδηλώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μέσα από την ποίηση. Με ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο. Μέσα από λέξεις ή πράξεις. Εγώ προτιμώ να την εκδηλώνω με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Αν το ξεφυλλίσεις προσεχτικά ίσως κάπου εκεί μέσα δεις και αυτή την λέξη γραμμένη. Κάποιες φορές την συναντάω κι εγώ ο ίδιος και την μουντζουρώνω. Άλλες φορές την συναντάω και κάθομαι και την συλλαβίζω.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Αυτό τον καιρό είμαι φοιτητής στην Πατριαρχική Ανώτατα Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Δεν πάει πολύς καιρός που κυκλοφόρησε η τρίτη ποιητική συλλογή μου με τίτλο «ΞΕΛΟΓΙΑΣΤΡΑ ΜΟΝΑΞΙΑ» από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης ετοιμάζω μία ακόμα ποιητική συλλογή.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Δεν θα ήθελα η ψυχή μου να χάσει την ικανότητα που μου δίνει να γράφω. Την ικανότητα της να αποτυπώνεται έτσι ατόφια πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Λίγα αξίζουν στον άνθρωπο αλλά αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η ψυχή του. Εξαιτίας της λεγόμαστε άνθρωποι.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Από μικρός μου άρεσαν πολύ οι ταινίες με τον Στάθη Ψάλτη. Το ιδιαίτερο χιούμορ του και ο μοναδικός τρόπος που χειριζόταν τις καταστάσεις με έκαναν να τον θαυμάζω. Η ταινία του ο Εραστής ίσως να είναι η αγαπημένη μου. παραδίδει μαθήματα ζωής με πολύ συγκινητικό τρόπο. Ακόμα και ο τρελός του χωριού μπορεί να βρει την πραγματική αγάπη.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Γούρι θεωρώ την ψυχή μου και αισθάνομαι τυχερός που έχω αυτή τη ψυχή. Το αγαπημένο μου αντικείμενο είναι ένα βραχιολάκι που έχει δωρίσει ο αδερφός μου, Αντώνης. Με αυτό έχω την αίσθηση ότι είναι δίπλα μου και με αυτό είμαι τυχερός.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Αγαπημένη μου ατάκα έγινε ένας στίχος από το ποιήμα μου «ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ» από την ποιητική συλλογή «ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΣΙΩΠΗ.» Πάλι τα ίδια θα λέμε; Μέσα από την ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό που χρησιμοποιείται έγινε αγαπημένη μου ατάκα.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Σίγουρα τα ΜΜΕ έχουν επηρεαστεί από τη κρίση. Ίσως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη της ποιότητας σε ότι προβάλλεται. Το ποιοτικό δυστυχώς δεν εκτιμάται πάντα.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Ίσως να είναι συνδυασμός και των δύο. Βέβαια παίζει ρόλο και η άγνοια προς την τέχνη. Το τι θα προβληθεί πλέον δεν εξαρτάται από το τι είναι αυτό αλλά από την προώθηση του. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που κάποιο μορφή τέχνης φιμώνεται και κάποια άλλη προωθείται.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Ο Έλληνας λέει: Εγώ αυτό που ήταν να κάνω το έκανα. Τώρα σειρά σας. Άσχετα αν δεν το πιστεύει. Απλά είναι η εύκολη λύση. Βασιζόμαστε στους άλλους για να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Έτσι αν αποτύχουμε δεν είναι δικό μας το λάθος.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Να έχουν έστω για λίγο όλοι τα ίδια δικαιώματα. Χρήματα για να πάρουν ψωμί να φάνε. Να κάνουν ένα δώρο στα παιδιά τους. Να μπορούν οι ίδιοι οι άνθρωποι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Να υπάρχει μία Ελλάδα με αγαπημένους Έλληνες.

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Υπάρχει κάτι πιο τρομακτικό από τους ανθρώπους; Αν υπάρχει τότε η ίδια η ζωή. Υπάρχουν στιγμές που σε τρομάζει περισσότερο από τους ανθρώπους.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Γεράκι. Βασιλική η ομορφιά του. Να αισθανθώ την ελευθερία που υπάρχει στους ουρανούς και να δω πόσο μικρός είναι ο κόσμος από ψηλά.

Πιστεύετε στα όνειρα; Ζούμε για τα όνειρα. Ο ονειροπόλος είναι ένα υπέροχο ιδίωμα. Ακόμα και εκείνος που δεν ονειρεύεται έχει την ανάγκη να το κάνει.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να μη βιαστεί να μεγαλώσει. Τα παιδικά χρόνια έχουν μία ιδιαίτερη μαγεία. Μπορείς να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου. Αν κάποιος σε κακοχαρακτηρίσει, δεν τρέχει τίποτα, απλά το έκανε.



Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου1991 στο Μαρούσι Αττικής. Εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ηλικία 10 ετών όπου ζωει μέχρι και σήμερα. Στο χωριό Αληθινή του Δήμου Φαιστού. Είναι φοιτητής στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Υπηρέτησε στις δυνάμεις αμφίβιων καταδρομών στην Κάλαθο της Ρόδου. Έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές στο παρελθόν. ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΣΙΩΠΗ.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)