Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η Ευρυδίκη Σιγαλού, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Η εξουσία πρέπει να έχει παιδεία, πολιτισμό, ευαισθησίες για να προσεγγίσει, να ξεχωρίσει και να αναδείξει τις τέχνες…», μας είπε η Ευρυδίκη, αναγκάζοντάς μας να αναζητήσουμε τι είναι εκείνο που κρατάει τον κόσμο χαμένο στο χθές της απραξίας…


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Τίποτε! Εξακολουθώ να κρατώ την παιδικότητά μου και αντιμετωπίζω τη ζωή με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια αθωότητα και με την ίδια θέληση.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Είχα δύο. «Τη πριγκίπισσα και το μπιζέλι» και τη «Τοσοδούλα». Η πρώτη με συγκινούσε γιατί είχε αυτό το "κάτι" και ήταν ο εαυτός της. Η δεύτερη γιατί γεννήθηκε μέσα από ένα τριαντάφυλλο, η ζωή της ήταν γεμάτη από ανατροπές, είχε προστασία και της άρεσε η ελευθερία, μέχρι που στο τέλος δικαιώθηκε. Τελικά, οι ήρωες των παραμυθιών που αγαπούσαμε όταν ήμασταν παιδιά, ήταν οι ήρωες που ταίριαζαν στη ψυχή μας, και ας μην το ξέραμε τότε. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν ο συγγραφέας που με πήρε από το χέρι και με πυροδότησε!

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Αυτοί που μας πικραίνουν είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες μας! Είναι οι καθρέφτες του εαυτού μας και των λαθών μας. Όχι, μόνο τους συγχωρώ αλλά και τους ευγνωμονώ !

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Ο Θεός με έχει προικίσει με πολλά Θεία δώρα και τον Δοξάζω κάθε στιγμή. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι πιο πολύ. Όλα είναι ισότιμα και ισάξια.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Ο παρορμητισμός!

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Τη μοίρα μας εμείς την φτιάχνουμε. Αν η «τύχη», μου γύριζε τη πλάτη, με υπομονή και θετικές σκέψεις θα περίμενα να γυρίσει πάλι κοντά μου. Η φιλοσοφία μου είναι «Ό,τι εκπέμπουμε, ελκύουμε» και «Η ζωή κάνει κύκλους».

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με πράξεις, λόγια, δώρα…..

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Κάθε μέρα, όλη μέρα!!!!

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Με τη συγγραφή του πέμπτου μου βιβλίου. Ήδη κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μου, «Η κόρη του γιαλού» εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (μυθιστόρημα) και «Μια βασίλισσα αλλιώτικη από τις άλλες» εκδόσεις ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΖΩΗΣ και σε εικονογράφηση Νικόλιας Χριστοδουλοπούλου (διδακτικό παραμύθι). Το τρίτο μου βιβλίο, έχει πάρει το δρόμο της έγκρισης για την έκδοση του, είναι και αυτό διδακτικό παραμύθι.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Τα της ψυχής μου τα κρατώ ασφαλή! Δεν κλέβονται οι θησαυροί μου, παρά μόνο χαρίζονται, σε αυτούς που το αξίζουν! Το σίγουρο όμως είναι πως κανείς δεν μπορεί να μου κλέψει τη παιδικότητά μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Η ταινία «Φαίδρα» της συγγραφέως Μαργαρίτας Λυμπεράκη, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Βασίζεται στη τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος».

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Γούρι και ασπίδα έχω την καλή μου διάθεση! Αγαπημένα μου αντικείμενα ίσως είναι 2-3 κοσμήματα που φορώ επάνω μου και δεν τα βγάζω.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; «Χαμογελώ και κάνω τους άλλους να ανησυχούν».

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Όπως και στο παρελθόν. Πουλημένα, να προωθούν αυτούς που θέλουν. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αξιοκρατία. Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα και τα κριτήρια.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Η πραγματική τέχνη δεν φιμώνεται! Ρέει αυτούσια, από τη πραγματική πηγή του καλλιτέχνη και δεν την αφορά η εξουσία. Υπάρχει για να υπάρχει. Η τέχνη που θέλει να εμπορευτεί φοβάται, γιατί επιθυμεί να είναι αρεστή και να καταναλωθεί, που σημαίνει έχει ημερομηνία λήξης. Η εξουσία πρέπει να έχει παιδεία, πολιτισμό, ευαισθησίες για να προσεγγίσει, να ξεχωρίσει και να αναδείξει τις τέχνες.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Ο φόβος και η χαμηλή αυτοεκτίμησή του.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Της δικαιοσύνης.

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Την αχαριστία τους και την επιλεκτική τους μνήμη.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Δελφίνι.

Πιστεύετε στα όνειρα; Ναι, είναι μηνύματα του υποσυνείδητου και τα λαμβάνω υπόψη μου, γιατί κάθε φορά κάτι έχουν να μου πουν.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να είναι ο εαυτός του.



Η Ευρυδίκη Σιγαλού ή αλλιώς Έφη, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Τόπος καταγωγής της είναι οι Γαργαλιάνοι, της Μεσσηνίας. Από τα δεκαοχτώ της χρόνια είναι κάτοικος Αμαρουσίου. Είναι σύζυγος του γνωστού ζωγράφου Τάσσου Σύντελη και μητέρα δύο παιδιών. Το 2013 εισήλθε με επιτυχία στον κόσμο της συγγραφής με το μυθιστόρημα της «Η κόρη του γιαλού», από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το 2014 εισήλθε στη παιδική λογοτεχνία με το πρώτο της διδακτικό παραμύθι «Μια βασίλισσα αλλιώτικη από τις άλλες», σειρά η παιδική ψυχή, από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής. Το 2015 είναι υπό έκδοση το τρίτο της βιβλίο, ένα διδακτικό-οικολογικό παραμύθι με τίτλο «Η ιστορία ενός φυτού».

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)