Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Γονίδιο που σχετίζεται με ηγετικές και διευθυντικές θέσεις και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ηγέτες, φαίνεται ότι ανακάλυψαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ...

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ του University College του Λονδίνου, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 4.000 δίδυμους ανθρώπους και συσχέτισαν το γενετικό προφίλ τους με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, των διαπροσωπικών σχέσεων τους και της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (οι διευθυντικές θέσεις θεωρούνται μέτρο ηγετικής συμπεριφοράς).
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το ένα τέταρτο των ηγετικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικά αίτια. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μάθησης, όμως ειδικά το λεγόμενο «γονίδιο του ηγέτη», με την ονομασία rs4950, δίνει στους ανθρώπους την τάση και την ικανότητα να αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες.
Ο επικεφαλής της έρευνας  Δρ. Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο  «φαίνεται να σχετίζεται με την κληροδότηση της ηγετικής ικανότητας από γενιά σε γενιά. Η συμβατική σοφία, ότι η ηγεσία είναι μία ικανότητα, παραμένει αληθινή σε μεγάλο βαθμό, όμως δείξαμε ότι επίσης αποτελεί εν μέρει γενετικό γνώρισμα».
Πάντως, τόνισε ότι ο γενετικός παράγων παίζει σημαντικό ρόλο σε συνδυασμό με τη μάθηση και το περιβάλλον, στην ανάδειξη των ηγετικών προσωπικοτήτων. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται κι άλλη έρευνα για να γίνει κατανοητό με ποιο τρόπο το συγκεκριμένο «γονίδιοτου ηγέτη» αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες, όπως το μαθησιακό περιβάλλον του παιδιού.
Τέλος, εκτίμησε πως είναι πιθανό ότι μερικοί από τους ηγέτες που αναδύθηκαν στην παγκόσμια ιστορία, έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ηγεσίας «Leadership Quarterly».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ