Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Καλλιόπη Δημητροπούλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Η τέχνη με όλες της τις μορφές μπορεί να καταγγείλει, να καυτηριάσει, να αφυπνίσει, να επαναστατήσει…», μας είπε η Καλλιόπη μεταξύ άλλων, έχοντας αποδεχτεί την πρότασή μας για μια κουβέντα στην αυλή…


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Εκείνη η μυρωδιά από το χώμα που ερχόταν μαζί με τα πρωτοβρόχια καθώς και το απέραντο πράσινο της Ολύμπιας γης όπου μεγάλωσα!

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Πραγματικοί ήρωες της ζωής, άνθρωποι, υπήρξαν για μένα τα πρότυπά μου. Άνθρωποι που τους θαύμαζα και με εμπνέουν μέχρι και σήμερα.  Η αστείρευτη πατρική καλοσύνη και απλότητα, η μητρική εξυπνάδα και λογική καθώς και η πρώτη μου δασκάλα με τη γλυκύτητα του χαρακτήρα της, με καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό. Αγαπούσα πάντα να ακούω αυτοσχέδια διδακτικά παραμύθια, έτσι οι ήρωες άλλαζαν συνεχώς.

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Ναι βέβαια, πώς αλλιώς θα πάμε παρακάτω σαν άνθρωποι; Κάποιες φιλίες μάλιστα ξεκίνησαν με αυτόν τον τρόπο. Αν βέβαια το συναντώ συχνά από έναν άνθρωπο, τότε τον προσπερνώ και αδιαφορώ.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Το γεγονός πως δεν θεωρώ τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) ακατόρθωτο. Βάζοντας λοιπόν ένα στόχο, είμαι σίγουρη από την αρχή πως δουλεύοντας με επιμονή και σύνεση θα είναι υλοποιήσιμος. Αυτό μου δίνει την πίστη και τη δύναμη να δράσω, να παλέψω και στο τέλος να "κερδίσω".

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Ίσως  το ότι είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη σε απόλυτο βαθμό και αυτό αρκετές φορές με καταπονεί σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Αλλά επίσης δεν επιτρέπει και στους γύρω μου να φανούν χρήσιμοι απέναντί μου.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Δεν πιστεύω στη μοίρα, εμείς θεωρώ πως καθορίζουμε και τα θετικά και τα αρνητικά που μας συμβαίνουν στην πορεία μας. Όσα αρνητικά μας συμβαίνουν, εμείς το επιτρέπουμε να συμβούν. Υπάρχουν για να αναμετρηθούμε μαζί τους, να αναδιπλωθούμε ή να πετάξουμε για να τα αποφύγουμε στη συνέχεια. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό  τότε παραμένουμε στατικοί, δεν εξελισσόμαστε. Ακόμα και οι άνθρωποι και η στάση τους απέναντί μας πιστεύω, πως σε ένα μεγάλο βαθμό από εμάς καθορίζεται. Η εικόνα με την οποία παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στους άλλους, είναι αυτή που εισπράττουν οι άλλοι για εμάς  και σε αυτήν ανταποκρίνονται.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με τη δοτικότητά μου νομίζω και με τη συμμετοχή μου σε ανυστερόβουλες δράσεις σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος αλλά αυτό μας βοηθά όταν συνυπάρχουν και άλλα στοιχεία παράλληλα.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Γράφω και διαβάζω ποίηση , κάτι που κάνω αρκετά χρόνια.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Τους δικούς μου ανθρώπους, τις ευαισθησίες μου και την καθαρή μου συνείδηση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Δεν ξεχωρίζω κάποια, όλες είναι ανεπανάληπτες και ξεχωριστές.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν πιστεύω στο "γούρι", αλλά κρατώ στην ψυχή μου  λόγια και πράξεις ανθρώπων που την μάγεψαν με κάποιον τρόπο. Ανθρώπους ξεχωριστούς που στάθηκαν φάροι μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; "Η ζωή είναι ωραία"

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;  Οι σκληροί και οι ασήμαντοι βρίσκουν τρόπους να επιβιώνουν, όχι όμως να ζουν!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Η τέχνη με όλες της τις μορφές μπορεί να καταγγείλλει, να καυτηριάσει, να αφυπνίσει, να επαναστατήσει. Η εξουσία λοιπόν από τη φύση της είναι συντηρητική, αυταρχική  και πολλά αρνητικά ακόμα. Μια "Γκουέρνικα" σίγουρα αφυπνίζει, συσπειρώνει και φοβίζει την εξουσία. Αλλά και η ανικανότητα συνεπικουρεί στη φίμωση γιατί πιστεύω πως  η εξουσία είναι (σχεδόν) άτεχνη.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Η έλλειψη παιδείας και συλλογικής ευθύνης αλλά και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος -ιδιαίτερα από τους νέους- ευθύνονται γι' αυτό. Αλλά νομίζω πως υπάρχει και ένα υγιές κομμάτι που παλεύει, αγωνίζεται και διεκδικεί με αρκετούς τρόπους. Δεν ασπάζομαι απόλυτα τη θέση σας.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Νόμο για την προστασία των "αδυνάτων".

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Την έλλειψη παιδείας και ανθρωπιάς. Νομίζω πως η αφετηρία όλων των δεινών οφείλεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος απομακρύνθηκε, αποξενώθηκε  από την ίδια του τη φύση.

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Γλάρος για να πετάω και να μυρίζω τη θαλασσινή αύρα που λατρεύω.

Πιστεύετε στα όνειρα; Τα όνειρα καταγράφουν και ερμηνεύουν τον τρόπο ζωής μας. Τραυματικά βιώματα που τα απωθεί η συνείδησή μας και ανεκπλήρωτες έντονες επιθυμίες μας, έρχονται ξανά στην "επιφάνεια" μέσα από το όνειρο. Αν τα δούμε με αυτό το πρίσμα, έχουν να "πουν" κάτι για εμάς.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Οι πράξεις μας είναι οι καλύτερες συμβουλές για τα παιδιά. Δεν πιστεύω στα κηρύγματα των μεγάλων, δεν νομίζω πως έχουν καμιά μακροπρόθεσμη δυναμική. Στους μαθητές μου όταν μου ζητούν συμβουλή συνηθίζω να τους απαντώ με αυτό που είπε ο  Αντρέ Μπρετόν: «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».-



Η Καλλιόπη Δημητροπούλου του Ιωάννη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στους καταπράσινους κάμπους της Ολύμπιας γης και στις παράκτιες  αμμουδιές του Ιονίου. Υπέροχες καταβολές, που παρέμειναν ανεξίτηλες  και την επηρέασαν στη ζωή  και την πορεία της. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή  και Θεολογία, όλα στο Εθνικό και Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη  και έχει ένα γιο. Αγαπά τη ζωή, τα βιβλία και τους μαθητές της. Γράφει κυρίως ποίηση και υπογράφει ένα μικρό δείγμα γραφής της στο  http://litsadimitropoulou.blogspot.gr/.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε λογοτεχνικούς διαδικτυακούς ιστοτόπους (Βακχικόν, τοβιβλίο.nετ, 25η ώρα, microstory, αντί × λόγου,bonsaistories,120λέξεις). Συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί στο ραδιόφωνο και σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και εφημερίδες.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
B βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων Ημαθίας με θέμα: "To παιδί"(απονομή 10/5/2014).
Β έπαινος στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης  "Βραυρώνια 2014" της Ομοσπονδίας  Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλόγων Αρτέμιδος- Σπάτων (απονομή 12/6/2014).
Έπαινος στον 14ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού Λόγου,Τέχνης και Πολιτισμού "Κελαινώ" με θέμα: "Είναι η ζωή μια θάλασσα" (απονομή 22/11/2014)
Έπαινος στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών με το ποίημα "Αλισάχνη" (απονομή 15/2/2015)
Διάκριση στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό βιβλίου "Ασημένιες σελίδες" 2014 των εκδόσεων Εντύποις και εκδόσεων Μωραϊτη με το ποίημα "Νέα Γκουέρνικα".
Γ βραβείο από τον Όμιλο Ελληνικής Γλώσσας και Ξένων Πολιτισμών Πανεπιστημίου Κύπρου στον διαγωνισμό με θέμα "Η φύση στην Ποίηση"(απονομή Λευκωσία 27/3/2015)
Διάκριση στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό bonsaistories με το διήγημα "Η ιστορία της φλογέρας" (Απρίλιος 2015)
Καταχώρηση στους ποιητές του 21ου αιώνα από την Εγκυκλοπαίδεια "ΧΆΡΗ ΠΑΤΣΗ" ( 28ος λογοτεχνικός τόμος, έκδοση Ιούλιος 2015).
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
"Ανθολόγιο ποιήσεως" Απρίλιος 2015 από τις Εκδόσεις Όστρια.
"Diasporic Literature"  Απρίλης 2015 Ανθολόγιο ποίησης  του παροικιακού ελληνισμού της Αυστραλίας.
Ανθολόγιο ποίησης με βραβευμένα ποιήματα από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ και τις εκδόσεις ΜΩΡΑΙΤΗ(2015).
Ανθολόγιο ποίησης με βραβευμένα ποιήματα, με τίτλο: "Τα παιδιά" από τις εκδόσεις ARS POETICA (2015).
Συμμετοχή στην έκδοση "Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2015" από τις Εκδόσεις "τοβιβλίο"2015.
Συμμετοχή  στην πρόσκληση της Πανελλήνιας Ποιητικής Δράσης με θέμα: «Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων» (28/9/2014)
Συμμετοχή  στην εκδήλωση "Παγκόσμια ειρήνη και σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών" στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με το ποίημα "Ειρήνη εστί"  (27/9/2014)
Συμμετοχή σε έκδοση συλλογικού λογοτεχνικού βιβλίου με τίτλο: "Μια εικόνα...χίλιες λέξεις" από τις Εκδόσεις "τοβιβλίο"2014
Ανέκδοτη ποιητική συλλογή με τίτλο: "ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ''
Ανέκδοτη ποιητική συλλογή με τίτλο: "ΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΣΚΙΡΤΗΜΑ"


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ & τον Παύλο Ανδριά)