Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Μαίρη Μαυρωνά, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Μια γυναίκα, η Μαίρη, που ξέρει να πατάει στα πόδια της και να λέει αυτά που αισθάνεται, δεν δίστασε να μας πει: «Δεν φοβάμαι τους ανθρώπους. Έχω δικαίωμα επιλογής. Με προβληματίζουν μόνο η ανελευθερία, η άγνοια, οι πληγωμένες ψυχές, τα στερημένα μυαλά και κορμιά…»


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Δεν μου λείπει τίποτε από τα παιδικά μου χρόνια...ήταν δύσκολα...πολύ δύσκολα και δεν θέλω να τα επαναφέρω στη μνήμη.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Οι ήρωές μου ήταν εκείνοι που τολμούσαν, οι γενναίοι, αυτοί που αγαπούσαν έως θανάτου, όλοι εκείνοι που αγωνίζονταν για το δίκιο των αδυνάμων και των φτωχών, αυτοί που είχαν όνειρα, οι ταξιδευτές της ζωής.

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Συγχώρησα ανθρώπους που με πίκραναν. Δεν έχει νόημα να κρατάω μέσα μου δηλητήρια συναισθηματικά.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Μια ψυχή γενναιόδωρη στα συναισθήματα...

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Αν θεωρείται ελάττωμα σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, τότε να πω πως είναι η ευαισθησία μου… η το γεγονός πως παραπαίω ανάμεσα στον κόσμο του ονείρου και της σκληρής πραγματικότητας.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Αρκετές φορές η Μοίρα μου γύρισε οδυνηρά τη πλάτη... την κοίταξα κατάματα δίχως πως και γιατί, ανακάλυψα έτσι τη δύναμή μου… συμφιλιωθήκαμε και ύστερα άρχισε να μου χαμογελάει...

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με όποιο τρόπο ο συνάνθρωπός μου την έχει ανάγκη.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Μετά από δύσκολες διαδρομές, ναι… η αισιοδοξία κατέχει πρώτη θέση εντός μου.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Ετοιμάζω ένα καινούργιο ταξίδι ζωής. Αλλάζω τόπο διαμονής.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; ''Ρητορική'' ερώτηση... θα έπρεπε να αναλύσουμε τι σημαίνει ψυχή... σύμφωνα με ποιά θρησκεία και με ποιό φιλοσοφικό ρεύμα... απαντώ πως τη ψυχή μας και ότι αυτή περικλείει δεν μας τη ''κλέβει'' κανείς παρά μόνο ο θάνατος. Μεταφορικά ... παραχώρησα κάποτε τους κώδικές της και την ''λεηλάτησαν''.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Ξαφνικός έρωτας.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν πιστεύω σε γούρια και αντικείμενα.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Πως να αλλάξει κάτι στη πληροφόρηση αφού είναι ο ισχυρός τρόπος ελέγχου κ χειραγώγησης της μάζας? Ήταν και θα παραμείνουν φερέφωνα του εκάστοτε συστήματος…

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Η εκάστοτε εξουσία όχι μόνο δεν στηρίζει τις τέχνες αλλά τις οδηγεί στη πυρά. Ναι, από φόβο. Μέσα από τις τέχνες εξευγενίζεται η ψυχή, ανοίγει το μυαλό, γεννούνται ιδέες και οράματα, και αυτό φυσικά δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Θαρρώ πως λησμονήσαμε την υπόστασή μας ως Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων. Η εναλλαγή των πολιτικών συστημάτων, ένας καταστροφικός πόλεμος και ο εμφύλιος, οι ξενόφερτοι και μη Εφιάλτες, μόλυναν τη συνείδηση αυτού του λαού. Στερημένος, παραπλανήθηκε και άρχισε το βόλεμα και θάφτηκε το ''εμείς'' και η ιδέα και το όραμα ενός καινούργιου κόσμου. Καλλιεργήθηκε ο φόβος, η άγνοια και η έλλειψη παιδείας εσωτερικής και όχι μόνο, στεγανά, πεποιθήσεις και στερεότυπα άλλων κοινωνιών δοσμένα περίτεχνα στο σήμερα, οι προσωπικοί εγκλωβισμοί ,η αποφυγή ανάληψης ευθυνών...αφήνεται ο λαός.....

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Πρωτίστως θα άλλαζα το σύστημα εκπαίδευσης και υγείας. Ύστερα εκ θεμελίων τους νόμους που υποστηρίζουν το κεφάλαιο.

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Δεν φοβάμαι τους ανθρώπους. Έχω δικαίωμα επιλογής. Με προβληματίζουν μόνο η ανελευθερία, η άγνοια, οι πληγωμένες ψυχές, τα στερημένα μυαλά και κορμιά.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Άλογο... να καλπάζω ελεύθερα στα ανοιχτά πέρατα του κόσμου.

Πιστεύετε στα όνειρα; Ποιός λάμνει στη στεριά δίχως όνειρα? Η ζωή μου ολάκερη ανασαίνει μέσα στο όνειρο!

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Μη προδώσεις ποτέ τον εαυτό σου. Βάδιζε πάντα στους δρόμους που ονειρεύεσαι, εκεί που χτυπάει η καρδιά σου. Στις ανοιχτές πλεύσεις είναι η δικαίωση. Πρόσω ολοταχώς.(αυτές είναι οι συμβουλές που έδωσα στο υιό μου, αυτές θα έδινα στο κάθε παιδί).




H Μαίρη Μαυρωνά γεννήθηκε στη Κέρκυρα. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά '' Αιολικά Γράμματα'' και ''το Καταφύγιο'', καθώς και σε άλλα έντυπα και εφημερίδες. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης. α' βραβείο από τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Η ποιητική της συλλογή με τίτλο 'Αποθανούσης σιωπής' έλαβε έπαινο από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ''Τέχνη'' Κιλκίς .Έλαβε α' έπαινο από την Ένωση Αιτολοακαρνάνων Λογοτεχνών στην Αθήνα. α΄ βραβείο ελεύθερου στίχου από το λογοτεχνικό περιοδικό Κελαινώ, στην Αθήνα. β' βραβείο από τις εκδόσεις ''Σύγχρονη Έκφραση'' στη Λιβαδειά. α΄ βραβείο από τη Δ.Η.ΚΕΣ στη Σκόπελο. Είχε συμμετοχή σε εκδηλώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας με γενικό τίτλο ''Η Κέρκυρα τιμά τους εν ζωή ποιητές και εικαστικούς της''. Συμπεριλαμβάνεται στην Ανθολογία Βραβευμένων Ποιητών (1995-2011) της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ''Τέχνη'' Κιλκίς 2012 όπως και στη ποιητική ανθολογία ''Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ'' του περιοδικού Κελαινώ... Η συλλογή ''Μια ρίζα μύθου'' είναι το πρώτο της βιβλίο το οποίο κ έλαβε βραβείο από το λογοτεχνικό περιοδικό Κελαινώ.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)