Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι καλοί γείτονες μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος...


Οι καλοί γείτονες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος σε όσους ζουν στα παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...


Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, μέχρι τώρα παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιακή υγεία θεωρούνταν η πυκνότητα των φαστ φουντ σε αυτήν, τα επίπεδα της βίας, του θορύβου και της ρύπανσης, καθώς και η κατάσταση των κτηρίων (αν είναι ερειπωμένα ή περιποιημένα). Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εστιασθεί στις επιδράσεις των θετικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς.
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης το 2006, την πορεία της καρδιαγγειακής υγείας 5.276 εθελοντών, μέσης ηλικίας 70 ετών.
Επιπλέον, τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν με μία κλίμακα από 0 έως 7 το πως ένιωθαν μέσα στη γειτονιά τους, βάσει παραμέτρων όπως το αν λ.χ. πίστευαν πως οι γείτονες θα τους βοηθούσαν σε περίπτωση ανάγκης, αν θεωρούσαν τους περισσότερους γείτονές τους ανθρώπους εμπιστοσύνης και αν τούς φέρονταν φιλικά.
Στη διάρκεια της τετραετίας, 148 από τους εθελοντές έπαθαν έμφραγμα.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε επιπλέον βαθμό που είχαν δώσει στην φιλικότητα της γειτονιάς τους, οι ηλικιωμένοι είχαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), το εύρημα αυτό απηχεί εκείνα των – έστω και περιορισμένων – προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η καλή γειτνίαση συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού... (paraskhnio)