Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο «Τύπος»… έριξε την κυβέρνηση!!!


«Αι της πρωτευούσης υπογεγραμμεναι εφημερίδες, αντιπροσωπεύουσαι τον Τύπον, εξαιρέσει τινών οργάνων της Κυβερνήσεως, συναισθανόμεναι την γινομένην ύβριν...

δια της υπο του ενεστώτος υπουργείου καταπατήσεως του Συντάγματος μετά την 19 Μαρτίου, βλέπουσαι δέ  ισχύουσαν πλέον την βία, τολμώσαν έτι την παρανομίαν και προκαλούσαν ούτω την ενεργεία αντιστασιν, πιστεύουσιν ότι εξασκούσιν αναμφισβήτητον καθήκον κηρύττουσαι ομοφώνως αντισυνταγματικήν και ανάξιαν ελευθέρου και φιλοτίμου λαού την κατάστασιν της πατρίδος, παράνομον την σφετερισθείσαν τα δικαιώματα του Έθνους Κυβέρνησιν,έκνομον την νομοθετούσαν συνάθροισιν (της Βουλής) μετά την 19 Μαρτίου και άκυρον πάσαν απόφαση αυτής, συνένοχον εγκλήματος εσχάτης προδοσίας πάντα συμμεριζόμενον την αντισυνταγματικήν τυραννίαν της σήμερον και διαματυρόμεναι ενώπιον όλων προλαμβάνουν να κηρύξωσιν άμα, ότι από τούδε μόνος ο πατριωτισμός των Ελλήνων, δι’ ων μέσων υπό της συναισθήσεως των συνταγματικών του δικαιωμάτων δύναται, πρέπει να ανταπεξέλθη κατά της βίας τ ι μ ω ρ ό ς   τ ω ν  κ α τ α σ τ ρ ο φ ε ω ν   τ ο υ  Σ υ ν  τ ά γ μ α τ ο ς, εις ο πάντες ωμώσαμεν πίστιν. Το πρώτον τούτο νόμιμο βήμα ποιείται η αντιπροσωπεία της κοινής γνώμης των Αθηνών, ενισχύουσα ταύτην και αρωγόν δυνατωτέραν επικαλουμένη,εν η  περιπτώσει ο κίνδυνος της πατρίδος δια της προδοσίας ήθελεν εξακολουθεί».
Υπογράφουν οι παρακάτω εφημερίδες που αποτελούσαν σχεδόν το σύνολο του ελληνικού Τύπου.
«Αιών, Αριστοφάνης, Αυγή, Αλήθεια, Βουλή, Εθνοφύλαξ, Εφημερίς των συζητήσεων, Εφημερίς, Έσπερος, Εθνική γνώμη, Ελληνικός Λαός, Εκλεκτική, Κρήτη, Νεολόγος Αθηνών, Παλιγγενεσία, Ποσειδών, Πολίτης, Στοά,Συνταγματική».
Αποτελεί ίσως την  φωτεινότερη σελίδα στην  ιστορία του ελληνικού Τύπου που ευρισκόμενος απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς(μετά τα Στηλιτικά),ενωμένος και ελεύθερος από ατομικά συμφέροντα, αποφασίζει να ανατρέψει μια κυβέρνηση που έχει ξεπεράσει κάθε όριο φαυλότητας. Αποτέλεσμα της εξόρμησης των 19 εφημερίδων ήταν να κλονιστεί η κυβέρνηση του Βούλγαρη και μετά από λίγες ημέρες να επέλθει η πτώση του.
Φανταστείτε στις μέρες μας τι θα γινόταν αν είχαμε Τύπο αναλόγου βεληνεκούς. Βέβαια τότε οι εφημερίδες δεν ανήκαν στην οικονομική ισχυρή ολιγαρχία και είχαν συναίσθηση του ρόλου τους.

Πηγή: Νεότερη ιστορία του Ελληνικού έθνους 1826-1974 του Γεωργίου Ρούσσου τόμος Δ σελίδα 388.