Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πέθανε η γυναίκα που γέννησε το πρώτο "παιδί του σωλήνα"


Στις 25 Iουλίου του 1978, στο Jershaw Hospital της πόλης Όλνταμ, στην Aγγλία, η 30χρονη Λέσλι Μπράουν φέρνει στον κόσμο έπειτα από εννέα χρόνια προσπαθειών, τη Λουίζ, κατακτώντας παγκόσμια πρωτιά ως η γυναίκα που γέννησε το πρώτο «παιδί του σωλήνα» και εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» στην ιστορία της Ιατρικής και στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με τον θάνατό της, που ανακοινώθηκε από την οικογένειά της πριν από δύο ημέρες, έκλεισε  μεν η τελευταία σελίδα της προσωπικής ιστορίας αυτής της τολμηρής και επίμονης γυναίκας που πίστεψε στο… θαύμα της Ιατρικής, αλλά  ευτυχώς στο «κεφάλαιο» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παραμένουν ακόμη πολλές σελίδες κενές για να γραφτούν. 


Όπως αναφέρει το BBC, η 68χρονη Λέσλι Μπράουν νοσηλευόταν από τις αρχές Ιουνίου στο βασιλικό νοσοκομείο του Μπρίστολ όπου και κατέληξε. Στο πλευρό της βρίσκονταν οι κόρες της Λουίζ και Ναταλί, αμφότερες «παιδιά του σωλήνα», αλλά και τα πέντε εγγόνια της. Ο σύζυγός της, Τζον Μπράουν είχε πεθάνει το 2007.
Από το 1978 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν γεννηθεί περισσότερα από 4,5 εκατ. παιδιά με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, γνωστή ως «μέθοδος του σωλήνα» κατά τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε όμως και η υπογονιμότητα έλαβε διαστάσεις επιδημίας σε όλο τον κόσμο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να  αναφέρει ότι το 10% των ζευγαριών ηλικίας άνω των 35 χρόνων αντιμετωπίζει προβλήματα τέτοιας φύσεως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300.000 ζευγάρια με προβλήματα τεκνοποίησης.
 
Τεχνική - «σταθμός» της Ιατρικής επιστήμης

Η τεχνική γονιμοποίηση ενός ωαρίου έξω από το σώμα, δηλαδή στον…  «σωλήνα» και για την ακρίβεια σε εργαστηριακό περιβάλλον, και η εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας, ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό καθηγητή Ρόμπερτ Εντουαρντς. Η τεχνική αυτή και η εξέλιξή της του χάρισαν τον τίτλο του «πατέρα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» αλλά και το Νομπέλ Ιατρικής.
Ο Δρ. Εντουαρντς αξιοποίησε τα επιτυχή αποτελέσματα συναδέλφων του οι οποίοι αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο ωάρια από κουνέλια, και άρχισε να πειραματίζεται με   ανθρώπινα ωάρια. Στη διάρκεια της έρευνας διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα ωάρια έχουν διαφορετικό κύκλο ζωής από τα ωάρια των κουνελιών. Το 1969 κατάφερε να γονιμοποιήσει ένα ανθρώπινο ωάριο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Χρειάστηκαν όμως άλλα εννέα χρόνια ερευνών για να επιτύχει η έρευνά του. Η συνεργασία του με τον γυναικολόγο, Πάτρικ Στέπτοου, που ειδικευόταν στη λαπαροσκόπηση ήταν καταλυτική και τα αποτελέσματά της απτά: «χάρισε» στη Λέσλι Μπράουν το πρώτο της παιδί, το πρώτο στον κόσμο «παιδί του σωλήνα»… (protothema)

kalli