Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

"Πρωταθλητές" στη διαφθορά οι εφοριακοί…


Πρώτοι στη διαφθορά για το 2011, για ακόμα μια φορά, οι εφοριακοί. Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, "δείχνει" γενική μείωση της διαφθοράς στην πολεοδομία και στην εφορία.


Στον τομέα της υγείας το φαινόμενο παραμένει, αν και σημειώνεται σημαντική μείωση. Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την άλλη, υπάρχει μικρότερη βελτίωση, καθώς εκεί παρατηρούνται μεγαλύτερες παραβάσεις.
Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής εξέτασε 1403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393…
Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών "κάτω από το τραπέζι" και ελλιπή ή αδικαιολόγητα "πόθεν έσχες". Σε γενικές γραμμές πάντως, έχουν μειωθεί τα "φακελάκια" και οι παράνομες δοσοληψίες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12 ).
Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης γνωστοποίησε ότι με αφορμή το σκάνδαλο των επιχορηγήσεων στο υπουργείο ανάπτυξης ελέγχονται πλέον τα πόθεν έσχες όλων των διευθυντών ακόμα και των συνταξιούχων.
Αναφερόμενος στην έκθεσή του, ο κ. Ρακιντζής επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, που του αφαιρεί τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία… (news247)

Paulitos