Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Μπικίνι


Η εμπορική επωνυμία bikini πήρε το όνομά της από ένα μικρό νησί του Ειρηνικού “Bikini”, στο οποίο έγινε η δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας σε θάλασσα.


Τον Αύγουστο του 1945 ολόκληρη η υφήλιος με φρίκη διαπίστωσε τις ολέθριες συνέπειες που είχε η ρίψη των δυο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Τον Ιούλιο του 1946, δυο νέες ατομικές βόμβες δοκιμάστηκαν από τους Αμερικανού για πρώτη φορά στον όρμο του κοραλλιογενούς νησιού Μπικίνι, η ρίψη των οποίων σκοπό είχε να αποδείξει ότι οι ατομικές βόμβες είναι εξίσου καταστροφικές και στη θάλασσα, όπως εκείνες που είχαν ριφθεί τον προηγούμενο χρόνο στις δυο ιαπωνικές πόλεις. Οι ειδικοί διασκόρπισαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το νησί πολλά πλοία πάνω στα οποία άφησαν πειραματόζωα. Ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε σ’ αυτά η ρίψη της ατομικής βόμβα, θα εκτιμούσαν και τις συνέπειες της επίδρασης της ραδιενέργειας στα πληρώματα των πλοίων και γενικά στους ζωντανούς οργανισμούς.
Χρόνια αργότερα, σχεδιάστηκε από το Γάλλο μηχανικό L. Reard (1897- 1984) ένα μαγιό,  που αποτελούνταν από δυο κομμάτια υφάσματος πολύ μικρών διαστάσεων. Το πρωτοποριακό και τολμηρό συνάμα αυτό σχέδιο, σε μια εποχή που το μαγιό εξέθετε σε κοινή θέα όσο το δυνατόν λιγότερη έκταση γυμνής σάρκας, θεωρήθηκε ως «ατομική βόμβα» που διαρρήγνυε το ενδυματολογικό κατεστημένο της εποχής. Σε συνδυασμό με το ότι το ειδικό αυτό ρούχο προορίζονταν να φορεθεί στη θάλασσα για τα μπάνια και το κολύμπι γενικά, το ονόμασαν μπικίνι!
Η μουσίτσα