Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Η Αγγελική Δαρλάση, γράφει στη γραφομηχανή… για «Το Πετροκάραβο»



Ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να ακολουθεί...
τον όποιο εύκολο δρόμο στη ζωή του και τις δράσεις του είναι η Αγγελική Δαρλάση, μια συγγραφέας που της αρέσει να πειραματίζεται και να επινοεί διαφορετικά βιβλία… άνοιξε τα πανιά του «Πετροκάραβου» και ταξιδέψαμε μαζί της.

Ένα παραμύθι γεμάτο εικόνες και με φυσική ροή του λόγου, έρχεται να μας εκπλήξει ευχάριστα. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Η αγάπη μου για την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, τις Παραλογές και τα δημοτικά τραγούδια. Η τάση μου να γοητεύομαι από την προσπάθεια των ανθρώπων να ερμηνεύουν τον κόσμο (με όποιο τρόπο και μέσο έχουν), αλλά και η συνειδητοποίηση πως πλέον δεν αφηγούμαστε ο ένας στον άλλον όπως έκαναν παλιότερα οι άνθρωποι.

Πόσο εύκολο ήταν να ξεφύγετε από το «κοπάδι» των αναλώσιμων ιστοριών και να γράψετε κάτι το διαφορετικό, κάτι που ευωδιάζει Ελλάδα;  
Μου προέκυψε σχεδόν φυσιολογικά θέλοντας να εκφράσω αλλά και να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες μου όλα όσα σας προανέφερα. Άλλωστε νομίζω πως με χαρακτηρίζει τόσο ως άνθρωπο όσο και συγγραφικά το να μην ακολουθώ τον εύκολο δρόμο, να πειραματίζομαι και να επινοώ διαφορετικά βιβλία.

Η «αποδοχή» των μύθων και των παραδόσεων, μέσα από την ιστορία του Πετροκάραβου, έρχεται να ανατρέψει την εικόνα της παγωμένης εικόνας της καθημερινότητας ενός παιδιού; Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;
Το ελπίζω. Όπως έλεγα και πρόσφατα, σε μια συνάντησή μου με παιδιά, τα πράγματα έχουν τη σημασία που εμείς τους δίνουμε. Αποκτούν δηλαδή τη δική τους ιστορία. Κάτι άψυχο μπορεί να κινητοποιήσει τη φαντασία μας και να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασυνήθιστους και μέρη μακρινά. Ένας βράχος στη θάλασσα λοιπόν μπορεί να μεταμορφωθεί σε όμορφο τρικάταρτο καράβι και να ταξιδέψουμε μαζί του και με μια νεράιδα καπετάνισσα σ’ έναν αγώνα με το φεγγάρι. Κι έτσι… ο συγκεκριμένος βράχος ξαφνικά γίνεται τόσο ξεχωριστός. Επειδή έχει μια ιστορία να πει.

Τι θα λέγατε σ’ έναν γονιό ώστε να τον προτρέψετε να διαβάσει αυτό το βιβλίο στο παιδί του;
Αν αγαπάει τα ταξίδια της ψυχής και του νου, να το προτιμήσει. Αν γοητεύεται από τις λέξεις και τη ζωγραφική, πιθανόν να το αγαπήσει. Κι αν θελήσει να αισθανθεί λίγο όπως οι παλιοί αφηγητές, ας… τολμήσει να το διαβάσει δυνατά όσο πιο θεατρικά μπορεί (αν θέλει «βοήθεια» ας… κρυφακούσει την ιστορία όπως την αφηγούμαι μέσω του qr code στο οπισθόφυλλο). Κι ας αφεθεί μαζί με το παιδί του στη γοητεία που υπάρχει όταν λέμε και ακούμε όμορφες ιστορίες.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
                                                                                               Παιδαγωγός