Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Παιδική Κακοποίηση: Γιατί δεν αντιδράς;


Πάνω από 620 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών δέχτηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από την αρχή του έτους. Σχεδόν στο σύνολό τους ήταν ανώνυμες. Η οργάνωση παρουσίασε...

τα πανελλαδικά στοιχεία σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης (19 Νοεμβρίου). Στη δημοσιότητα δόθηκαν ενδεικτικά και κάποια πραγματικά περιστατικά. Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται. Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις του με 130 Οργανισμούς από όλο τον κόσμο σε μία εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων μας ενάντια στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά.
Το Χαμόγελο του Παιδιού» της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε φέτος την εκδήλωση, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούμαστε ενεργά από το 1996 υλοποιώντας το σύνολο των δράσεών μας. Με αφορμή και την αυριανή Ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω ότι Το Χαμόγελο του Παιδιού 20 χρόνια βρίσκεται εδώ, ακριβώς για αυτό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 896.990 παιδιών στα οποία έχουμε ουσιαστικά σταθεί δίπλα τους.»
Τα στοιχεία
Από 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Το 98,5% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες! Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) ήταν κορίτσια και 157 (13%) ήταν παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 42% των παιδιών ήταν 0-6 ετών. Παράλληλα, το 43% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.
Κατά το διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% είχε ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σε διεθνές επίπεδο
Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).
Πραγματικά Περιστατικά
1. Πολίτης επικοινώνησε με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» και ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή λάμβανε χώρα περιστατικό σωματικής κακοποίησης ανηλίκου 2 ½ ετών από την μητέρα του. Σύμφωνα με το άτομο που κάλεσε, η μητέρα ήταν χρήστρια ουσιών και ακούγονταν τα χτυπήματά της προς το ανήλικο και τα ουρλιαχτά του παιδιού. Άμεσα Κοινωνική Λειτουργός της Γραμμής ενημέρωσε την Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης σχετικά με τη βάναυση κακοποίηση του ανήλικου και εντός ολίγου μετέβη περιπολικό στο σημείο. Η μητέρα και το παιδί μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και ακολούθησε ενημέρωση Εισαγγελέα Ανηλίκων. Ο Εισαγγελέας έκρινε αναγκαία την έγκαιρη μεταφορά του παιδιού σε προστατευμένο πλαίσιο και ζήτησε τη συνδρομή του Οργανισμού, μέχρι να βρεθεί μονιμότερη λύση. Άμεσα βρέθηκε στο Τμήμα Ψυχολόγος μας, όπου συνάντησε τη μητέρα και το παιδί. Το παιδί είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, έφερε εκδορές και εκχυμώσεις σε όλο το σώμα. Είχε πρησμένο χείλος και σημάδι από κάψιμο στην περιοχή του ποδιού. Σημάδια από λουριά σε χέρια και σε πόδια, πρησμένο μάτι και δαχτυλιές στο πρόσωπο. Η Ψυχολόγος του προσέφερε παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης στο παιδί φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του σε προστατευμένο περιβάλλον, όπου έλαβε την απαραίτητη φροντίδα από ανθρώπους του Οργανισμού μας.
2. Επικοινώνησε με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» πολίτης, η οποία αναστατωμένη κατήγγειλε ότι 8χρονο ανήλικο κακοποιείται σεξουαλικά από τον ηλικιωμένο άνδρα, που το συνοδεύει. Η πολίτης ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένη καθώς ανησυχούσε μήπως ο ηλικιωμένος άνδρας αποχωρήσει από την Ελλάδα, επειδή ήταν αλλοδαπής καταγωγής και παραθέριζε στη χώρα. Άμεσα η Ψυχολόγος της Γραμμής επικοινώνησε με την Άμεση Δράση και η Ελληνική Αστυνομία ακαριαία κινητοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε διερεύνηση των πληροφοριών οι οποίες άρχισαν να έρχονται πλέον μαζικά στη Γραμμή SOS 1056, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη του κόσμου. Η τάχιστη επέμβαση των αστυνομικών αρχών είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η πιθανή αποχώρηση του ενήλικα και του ανηλίκου από τη χώρα. Ο ενήλικας κρίθηκε προφυλακιστέος και το παιδί παραδόθηκε στους γονείς του και τώρα βρίσκεται ασφαλές στη χώρα του.
3. Μια πολύ σοβαρή περίπτωση η οποία απασχόλησε την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ήταν η περίπτωση του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο από τον ίδιο του τον πατέρα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είχε διαβιβαστεί καταγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για έντονη παραμέληση των ανηλίκων και οικονομικής τους εκμετάλλευσης από τους γονείς, οι οποίοι τα εξωθούσαν σε επαιτεία καθημερινώς. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκε δίπλα στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους για να φροντίσουν τις άμεσες ανάγκες τους και να τα στηρίξουν ψυχολογικά, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον.
4. Αστυνομικό τμήμα της Βορείου Ελλάδας ζήτησε τη συνδρομή μας για τη συνοδεία και τη μεταφορά 9χρονου παιδιού σε προστατευμένο περιβάλλον. Το παιδί βρέθηκε να επαιτεί σε συνοικία επαρχιακής πόλης και οι γονείς του βρισκόταν υπό κράτηση, μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση από τις αρμόδιες αρχές. Η εικόνα του παιδιού είχε στοιχεία έντονης παραμέλησης, καθώς ήταν ελαφρώς ντυμένο μέσα στην καρδιά του χειμώνα, χωρίς πανοφώρι και με ρούχα και παπούτσια σε άθλια κατάσταση. Ψυχολόγος μας μετέβη άμεσα στο συγκεκριμένο Α.Τ. και παρέλαβε το παιδί μεταφέροντάς το σε ασφαλές περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια φροντίδας του παιδιού εξέφρασε το παράπονό του για την παντελή έλλειψη φροντίδας από τους δικούς του κλαίγοντας. Πραγματοποιήθηκε συναισθηματική αποφόρτιση του παιδιού από την ψυχολόγο του Οργανισμού μας και κατάφερε το παιδί να κοιμηθεί.
5. Κάλεσε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» πολίτης ο οποίος κατήγγειλε ότι μητέρα με δίδυμα παιδιά, 4 ετών, παραμελεί συστηματικά το ένα από τα δυο. Δεν του παρέχει τροφή και ένδυση, δεν φροντίζει για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη και δεν του επιτρέπει να παρακολουθεί στον παιδικό σταθμό, όπως το άλλο του αδελφάκι. Άμεσα διαβιβάστηκαν από την κοινωνική λειτουργό μας όσα κατήγγειλε ο πολίτης στην αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να διαταχθεί η διεξαγωγή Κοινωνικής Έρευνας από Δημόσια Κοινωνική Υπηρεσία στο σπίτι της οικογένειας, ώστε να διαπιστώσει τι συμβαίνει και να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις για το παιδί.
6. Λάβαμε κλήση στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από πολίτη, ο οποίος ταραγμένος ανέφερε ότι μόλις είχε παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε 6χρονο παιδί το οποίο είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, μώλωπες στο πρόσωπο, γδαρσίματα σε χέρια και σε πόδια, αίμα στο τριχωτό του κεφαλιού. Το παιδί ανέφερε αρχικά ότι ο πατέρας του έριξε «κατά λάθος» αντικείμενο επάνω του και το τραυμάτισε, έπειτα όμως αποκάλυψε ότι τίποτε δεν έγινε «κατά λάθος», ότι δεχόταν επιθέσεις καθημερινά και ότι δεν θέλει να ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Άμεσα Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και το παιδί απομακρύνθηκε από τον κακοποιητικό πατέρα.
7. Κάλεσε πολίτης στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» και ανέφερε ότι μητέρα εκμεταλλεύεται οικονομικά τη 13χρονη κόρη της αναγκάζοντάς την να έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες όλων των ηλικιών. Όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πλησίασε το παιδί για να του εξηγήσει ότι δεν πρέπει να το εκμεταλλεύονται και μάλιστα με αυτό τον βάναυσο τρόπο το παιδί προσπαθούσε να υπερασπιστεί τη μητέρα του, αδυνατώντας να κατανοήσει την κατάσταση. Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού ενημέρωσε την αρμόδια Εισαγγελία και πλέον το παιδί βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον, κατάλληλο για τη σωστή του ανάπτυξη.

8. Κάλεσε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» η 9χρονη, η οποία με απίστευτο θάρρος και ωριμότητα, συστήθηκε και ανέφερε ότι απευθύνεται στον Οργανισμό μας προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι μαζί την οκτάχρονη φίλη της. Το παιδί ανέφερε ότι οι γονείς της φίλης του καθημερινά τη χτυπούν, της απαγορεύουν να πάει στο σχολείο, δεν την αφήνουν να παίζει με τους φίλους της και την εξαναγκάζουν να επαιτεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης! Το παιδί είπε ότι προτού τηλεφωνήσει στη Γραμμή SOS 1056 ζήτησε επανειλημμένως τη βοήθεια και παρέμβαση τόσο των γονιών της, όσο και των υπολοίπων ενηλίκων της γειτονιάς. Με παράπονο όμως ομολόγησε ότι όλοι την επέπληξαν και της πρότειναν να μην ασχοληθεί με κάτι που δεν αφορά στην ίδια. Είναι χαρακτηριστικό το ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ακούγαμε τις έντονες φωνές ενήλικου ατόμου που την μάλωνε ώστε να σταματήσει να μας μιλά! Το παιδί όμως, συνέχισε να μας μιλάει με επιμονή, με όση δύναμη είχε η φωνή της για να την ακούμε και με όλο το πείσμα που γεννούσε η παιδική της συνείδηση. Δίνοντας μας την ακριβή περιγραφή και τα απαραίτητα στοιχεία, ανέφερε πως είναι ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε ένα παιδί που ζει καθημερινά στην κόλαση. Κοινωνική Λειτουργός ενημέρωσε το παιδί ότι άμεσα θα διαβιβαστούν οι πληροφορίες στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τη φίλη της… (4news)