Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Λιγότερα λάθη στη δουλειά κάνουν όσοι γευματίζουν στο γραφείο...


Λιγότερα λάθη στην εργασία τους κάνουν όσοι υπάλληλοι γευματίζουν στο γραφείο σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν ένα σύντομο μεσημεριανό γεύμα εκτός γραφείου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...


Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Humboldt, στο Βερολίνο, που εξέτασαν μια ομάδα εργαζομένων, όσοι είχαν κάνει διάλειμμα μιας ώρας τρώγοντας εκτός γραφείου, παρουσίαζαν μειωμένη εγρήγορση και χαμηλότερη συγκέντρωση με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εκτελέσουν λεπτομερείς εργασίες και να εντοπίσουν λάθη.
Αντίθετα, όσοι είχαν γευματίσει στο γραφείο ήταν νοητικά οξύτεροι παρ' όλο που όσοι εθελοντές είχαν βγει εκτός εργασιακού χώρου ήταν πιο χαλαροί και βρίσκονταν σε καλύτερη ψυχική διάθεση. Η διαφορά δεν αποδίδεται στο τι έφαγαν και τι ήπιαν οι εθελοντές, καθώς και οι δύο ομάδες είχαν φάει παρόμοιο φαγητό και καμία δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Τα ευρήματα της έρευνας στοχεύουν στο να προσαρμόζεται το μεσημεριανό γεύμα στο εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον. "Για παράδειγμα, οι μειωμένες νοητικές επιδόσεις αποτελούν μειονέκτημα σε επαγγέλματα που απαιτούν μεγάλη προσοχή για να αποφεύγονται τα λάθη, όπως αυτά σε εργαστήρια και εργοστάσια ή στην αριθμητική επεξεργασία", αναφέρουν ενώ παράλληλα "η χαλάρωση μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα για επαγγέλματα που απαιτούν δημιουργικότητα"... (Govastileto)