Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ψάχνετε νταντά για το παιδί σας; Τι να προσέξετε…


Η πρόσληψη μιας βοηθού για να προσέχει τα παιδιά σας, είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε στη δουλειά, είναι μια πραγματικά πολύπλοκη υπόθεση και υπάρχουν...

πολλά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.
Κατ’αρχάς, θα πρέπει να παρατηρείτε, να θυμάστε λεπτομέρειες και τελικά να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πολλές συνεντεύξεις, να συγκρίνετε και να αποφασίσετε. Πολλοί γνωστοί σας θα προθυμοποιηθούν να σας δώσουν τις συμβουλές τους και να σας διηγηθούν τις δικές τους καλές ή κακές εμπειρίες σχετικά με τον άνθρωπο που τους κρατούσε τα παιδιά στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε με ασφάλεια για να έχετε εξασφαλισμένη την επιτυχία στην επιλογή σας.
Ψάξτε πολύ
Μη φοβηθείτε να κοιτάξετε στο internet, όταν ψάχνετε για πρόσληψη βοηθού για τα παιδιά. Υπάρχουν αρκετά σοβαρά sites που προωθούν άμεσα, αξιόλογα και έμπειρα άτομα. Τα περισσότερα ρωτούν για τις ανάγκες σας, ώστε να σας βρουν αυτό που πραγματικά χρειάζεστε, για παράδειγμα τα χρήματα που θέλετε να δώσετε, που είναι κάτι πολύ βασικό. Ταυτόχρονα, ρωτήστε φίλους και γνωστούς εάν ξέρουν κάποια αξιόλογη κοπέλα ή κυρία. Θα μπορούσαν έτσι να σας δώσουν άμεσα και την περιγραφή της και αν είστε τυχερή και είναι ελεύθερη και με καλές συστάσεις, ίσως πάρετε πολύ γρήγορα την απόφασή σας.
Εντοπίστε πολύ καλά τι ζητάτε
Το πιο βασικό είναι να ξέρετε τι ακριβώς θέλετε όταν ψάχνετε για άνθρωπο που θα σας κάνει μια τόσο σοβαρή δουλειά, όπως το να ασχολείται καθημερινά με τα παιδιά σας. Αν για παράδειγμα, θέλετε να καθαρίζει το σπίτι επίσης, κάντε το ξεκάθαρο από την αρχή. Εάν θέλετε να σας σιδερώνει, πείτε το εκ των προτέρων. Γενικά θα πρέπει να έχετε μία λίστα με κάθε δουλειά που θα έχει την υποχρέωση να σας κάνει, εφόσον προσληφθεί και μία λίστα από αυτά που ζητάτε εσείς, σχετικά με τη συμπεριφορά της και τον τρόπο ζωής της μέσα στην οικογένεια. Αν το κάνετε αυτό, οι ζωές και των δυο σας θα γίνουν πιο εύκολες.
Ζητείστε συστάσεις
Προσπαθήστε να βρείτε –είναι χρήσιμο, αλλά όχι απαραίτητο- συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες. Πιθανότατα θα μάθετε περισσότερα, από μία απλή συνέντευξη. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν τις συστάσεις που περιέχουν αρνητικά σχόλια, προχωρούν στην πρόσληψη και κατόπιν δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να ζητήσουν μία συστατική επιστολή και βασίζονται απόλυτα στη δική τους κρίση.
Γνωρίστε τη στα παιδιά σας πριν την πρόσληψη
Μολονότι η πρώτη συνάντηση θα είναι αποκλειστικά ανάμεσα στη βοηθό και σ’εσάς, μην προσλάβετε κανέναν άνθρωπο για τα παιδιά σας εάν δεν τη συναντήσουν και αυτά. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πολλά. Τα παιδιά έχουν ένστικτο, οπότε εάν διαπιστώσετε ότι αισθάνθηκαν καλά μαζί της, θα μετρήσει πολύ αυτό στην απόφασή σας, εάν ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή γενικά θετική.
Φτιάξτε ένα απλό συμφωνητικό μεταξύ σας
Μπορεί να σας φαίνεται αστείο και παράλογο, αλλά ίσως να είναι αναγκαίο. Και εσείς και η βοηθός σας θα βρίσκεστε συνεχώς κάτω από πίεση, σε σχέση με το τι περιμένετε η μία από την άλλη, οπότε είναι προτιμότερο να τα γράψετε όλα σε ένα χαρτί. Ποιες ημέρες θα παίρνει ρεπό, τι θα γίνεται όταν είναι τα παιδιά άρρωστα και οτιδήποτε σημαντικό που εσείς νομίζετε ότι θα πρέπει να έχει υπόψη της, ζώντας μαζί με την οικογένειά σας. Είναι κάτι που θα γλιτώσει όλους σας από πολλή σύγχυση και ταλαιπωρία μακροπρόθεσμα.
Κάντε το δικό σας κρυφό έλεγχο
Είναι πολύ σπουδαίο να καταφέρετε να κάνετε μόνη σας έναν έλεγχο του ατόμου που αποφασίσατε να προσλάβετε. Αρκεί ένα απλό ψάξιμο στο google με το όνομά της ή στο facebook κλπ. Εκεί μπορεί να σας αποκαλυφθούν πολλά. Εάν είναι δύσκολο να βρείτε οτιδήποτε, όχι μόνο θα πρέπει να σας προβληματίσει, ειδικά εάν η υποψήφια βοηθός σας είναι σε νεαρή ηλικία, αλλά θα πρέπει να τη ρωτήσετε σχετικά με την παρουσία της στα social media – εάν υπάρχει κάποιο προφίλ της ζητήστε το να σας το δώσει- έτσι ώστε να έχετε μια παραπάνω ιδέα για την προσωπικότητά της, βλέποντας τα post που κάνει.
Κάντε της απλές ερωτήσεις
Μπορεί να συναντήσετε άτομα που δεν είναι συνηθισμένα σε επαγγελματικές συνεντεύξεις, γι’αυτό κάντε ερωτήσεις που αφορούν οικιακές βοηθούς ή νταντάδες και όχι γραμματείς ή πωλήτριες. Ρωτήστε για την οικογένειά της, που πήγε σχολείο, αν σπούδασε, σε ποια περιοχή μεγάλωσε και οτιδήποτε παρόμοιο σας φαίνεται κατάλληλο. Θα μάθετε πολύ περισσότερα για το ποια είναι σαν προσωπικότητα και για το πώς ίσως προτίθεται να συμπεριφερθεί στα παιδιά σας, συν το ότι μπορεί να τελικά να ανακαλύψετε μια πραγματικά αξιόλογη βοηθό και παρέα στην ανατροφή των παιδιών σας, με απόψεις που να ταιριάζουν με τις δικές σας!
Και το κυριότερο: Βασιστείτε στο ένστικτό σας, όχι στην εμπειρία σας.

Μπορεί να μη το έχετε ξανακάνει, αλλά εσείς αποφασίζετε για παιδιά σας. Γνωρίζετε πολύ καλά μέχρι τώρα, ποιες είναι οι ανάγκες σας και οι ανάγκες των παιδιών σας. Αν κάτι δεν σας αρέσει από την αρχή, μην προχωρήσετε από βιασύνη ή για να ξεμπερδέψετε γρήγορα. Κάτι που δεν σας άρεσε στην αρχή, δεν πρόκειται να φτιάξει ποτέ. Αντίθετα, η υπομονή και η επιμονή σ’αυτό το θέμα, θα σας οδηγήσει πολύ απλά, σε μια καλή επιλογή, που θα σας προσφέρει την πραγματική βοήθεια που χρειάζεστε, αντί να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινότητά σας… (briefingnews)