Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η επίδραση των χρωμάτων στην ζωή μας…


Βάλτε χρώματα στη ζωή σας, άλλωστε έχουν φτιαχτεί για σας!
Τα χρώματα έχουν επίδραση στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά μας. Οι αντιδράσεις μας σε αυτά οδηγούνται από ένα...

συνδυασμό βιολογικών, φυσιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων.
Μια περισσότερο παγκόσμια εκτίμηση είναι η διαχώριση τους σε θερμά και ψυχρά.
Στα θερμά χρώματα κατατάσσονται μεταξύ άλλων  το κόκκινο, το πορτοκαλί,  το κίτρινο, το κιτρινο-πράσινο. Τα λεγόμενα θερμά χρώματα επιταχύνουν την αντίληψή μας όσον αφορά στον χρόνο, παράγουν εγκάρδια, ευχάριστα και  ελκυστικά αισθήματα Συσχετίζονται με την συγκίνηση, την ευτυχία και την άνεση.
Τα ψυχρά χρώματα γενικά περιλαμβάνουν το βιολετί, το μπλέ, το ανοιχτό μπλέ, κυανό και το ανοιχτό πράσινο. Τα συναισθήματα που συνοδεύουν τα χρώματα αυτά ποικίλουν, από την γαλήνη και την ηρεμία έως την λύπη, την εσωστρέφεια και την καταστολή.
Τα χρώματα συχνά  συμβολίζουν διαφορετικές έννοιες ανάλογα με τον πολιτισμό. Για παράδειγμα ενώ το άσπρο είναι ένα χρώμα που στις δυτικές κοινωνίες το χρησιμοποιούν στους γάμους, στην Κίνα το χρησιμοποιούν για τις κηδείες. Και παρ’ όλο που το κόκκινο συμβολίζει την οργή για τουλάχιστον το μισό πληθυσμό της γης, στην Κίνα έχει συνδεθεί με την ευτυχία
Χρήσεις Χρωμάτων στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία
Στην μόδα, την διαφήμιση και στις επαγγελματικές παρουσιάσεις το χρώμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Οι Ψυχολόγοιυποστηρίζουν ότι το 60 % των εντυπώσεων σε ότι αφορά την αποδοχή η την  απόρριψη ενός ατόμου, προϊόντος ή υπηρεσίας, έχει να κάνει με το  χρώμα. Ας δούμε λοιπόν τι συμβολίζουν μερικά από αυτά και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα!
Το Κόκκινο
Είναι ο άρπαγας της προσοχής. Συμβολίζει την φωτιά, το αίμα, το πάθος  στην αγάπη, την δύναμη  και την επιθετικότητα. Μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση και τους ρυθμούς της αναπνοής. Παρακινεί για γρήγορες αποφάσεις και  αυξάνει τις προσδοκίες. Λέξεις ή αντικείμενα με κόκκινο χρώμα τραβούν άμεσα την ανθρώπινη προσοχή. Αν έχετε βάψει το δωμάτιο σας με κόκκινο και αναρωτιέστε γιατί  αγχώνεστε συχνά, το κόκκινο είναι η αιτία. Καλύτερα φορέστε το. Θα σας ανεβάσει την διάθεση, θα φαίνεστε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στα εστιατόρια γιατί διεγείρει την όρεξη.
Το Κίτρινο
Αν θέλετε να κλαίνε τα μωρά σας και οι μεγάλοι να χάνουν την ψυχραιμία τους στο σπίτι, βάψτε κίτρινα τα δωμάτια. Το αγνό λαμπερό κίτρινο του λεμονιού φαίνεται να είναι το πιο κουραστικό χρώμα για τα μάτια. Παρ’ όλα αυτά το φως αντανακλάται από αυτό το λαμπερό χρώμα γιατί είναι σαν το φως του ήλιου. Το χρώμα αυτό επιταχύνει τον μεταβολισμό μας και όταν χρησιμοποιείται σε μικρές επιφάνειες δημιουργεί αισθήματα φωτεινότητας και ζεστασιάς. Αντιπροσωπεύει μια παιχνιδιάρικη διάθεση, ζεστασιά και μια χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή ανάλογα με τι αποχρώσεις του.
Το Μπλέ
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα. Αντιπροσωπεύει την μοναξιά, την λύπη, την κατάθλιψη στις πιο σκούρες αποχρώσεις του. Αντιπροσωπεύει επίσης  την σοφία την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση.Χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα αλλά μας κάνει να χάνουμε την όρεξη μας αν κατά λάθος χρησιμοποιηθεί σε συσκευασίες φαγητών (μπλε τροφή δεν υπάρχει στη φύση). Αντίθετα έχει συνδεθεί με τοξικά και δηλητήρια ή αλλοιωμένες τροφές. Αν αποφασίσατε να βάψετε την κρεβατοκάμαρά σας στις ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε π.χ σιέλ κάνατε πολύ καλά γιατί έχει μια θετική  επίδραση στον εγκέφαλο κάνοντας τους ανθρώπους πιο στοχαστικούς και περισσότερο ήρεμους.
Το Πράσινο
Το πράσινο χρώμα συνδέεται με την φύση, την ζωή, τα νιάτα, την ελπίδα, την σφριγηλότατα, την αναζωογόνηση. Το Μεσαίωνα το φορούσαν οι νύφες γιατί συμβόλιζε την γονιμότητα. Είναι ένα χρώμα ήρεμο που δεν κουράζει τα μάτια και έχει μια ουδέτερη επίδραση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
Το Μαύρο
Είναι ένα αμφιλεγόμενο χρώμα. Από την μια έχει συνδέσει το όνομά του με δαιμονικούς συμβολισμούς, με μαγεία και διαβολικούς χειρισμούς, ενώ από την άλλη εκφράζει την δύναμη, την εξουσία και την αξιοπιστία.  Από την μια την απελπισία και το πένθος από την άλλη την σοφία, την σταθερότητα και την σύνεση. Το μαύρο στα ρούχα προτιμάται για διαφορετικούς λόγους από διαφορετικές ηλικίες και προσωπικότητες. Για μερικούς συμβολίζει την σοβαρότητα (επαγγελματίες), ενώ για άλλους μια μορφή επανάστασης(νέοι). Για πολλούς είναι ένδειξη εκλεπτυσμένου στυλ ενώ για άλλους ένα τρυκ για να δείχνουν λεπτότεροι.
Το Άσπρο
Είναι το χρώμα του καλοκαιριού, αντανακλά φως και δημιουργεί ένα δροσερό και αναζωογονητικό συναίσθημα. Συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα και είναι το πιο δημοφιλές χρώμα για τις νύφες. Συμβολίζει επίσης την καθαριότητα. Γιατροί, νοσοκόμες και τεχνικοί εργαστηρίων το φορούν υποδηλώνοντας την καθαριότητα και την αποστείρωση.
Το Καφέ
Είναι το χρώμα της γης και του ξύλου. Είναι σταθερό  και αξιόπιστο και βοηθά στη δημιουργία μιας  ουδέτερης, άνετης και ανοικτής ατμόσφαιρας. Μεταδίδει αξιοπιστία, σταθερότητα, δύναμη και ωριμότητα. Φαίνεται να είναι το προτιμούμενο χρώμα των ανδρών.


Δρ Χαρά Νομικού
Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου Le Mirail II
Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France
haranomikou1@gmail.com (verysorry)