Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία…


Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, ένα παιδάκι μπορεί σιγά σιγά να μπει στον πανέμορφο κόσμο ενός βιβλίου...



Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις:

Ξεκίνησε να του διαβάζεις από νωρίς βιβλία
Τα παιδία από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους απολαμβάνουν να τους διαβάζεις ένα βιβλίο. Ξεκίνησε με κάποιο που να έχει μεγάλες εικόνες από ζώα. Μπορείς να του κάνεις και τους ήχους του κάθε ζώου. Θα δεις πως πολύ γρήγορα θα τα αναγνωρίσει και θα τα μιμείται από μόνο του!

Να έχεις ποικιλία
Υπάρχουν πολλά βιβλία για μωρά, όπως ποιηματάκια και ορισμένα βιβλία αφής που σίγουρα θα κερδίσουν το ενδιαφέρον του!

Δέκα λεπτά είναι αρκετά
Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις πολύ χρόνο διαβάζοντας στο μωρό σου βιβλία. 10 λεπτά τη μέρα είναι αρκετά.

Διάλεξε κάτι που να του αρέσει
Δες τι του αρέσει. Υπάρχουν  βιβλία με αυτοκίνητα, ζωάκια, ήρωες που σίγουρα θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Συζητήστε

Κάνε ερωτήσεις και ενθάρρυνε το μικρό να σου μιλήσει και να σου πει τις απορίες του σχετικά με το βιβλίο που διαβάζετε.

Έμπνευση

Φτιάξε μια δική σου ιστορία που αφορά πρόσωπα ή ακόμα και κατοικίδια από την καθημερινή σας ζωή.  Επίσης μπορείς να δώσεις ένα εναλλακτικό τέλος σε μια ιστορία που ξέρει το παιδί σου ή ακόμα να του προτείνεις να σου δώσει εκείνο μια δική του εκδοχή.

Μην ντρέπεσαι
Μην σκεφτείς πως θα διαβάσεις ένα παραμύθι. Απλά κάντο! Το παιδί θέλει να σε ακούσει να προσπαθείς να τραγουδήσεις και να μιμηθείς πως κάνει το πρόβατο ή ο δράκος. Ακόμα και αν του διαβάσεις το ίδιο βιβλίο με 15 διαφορετικούς τρόπους κάνοντας τη φωνή σου να ακούγεται αστεία, θα το λατρέψει!

Διάβασε του κάτι πριν κοιμηθεί
Τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο αγαπούν την ρουτίνα. Συνεπώς μπορείς να του μάθεις πως όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί θα του διαβάσεις ένα βιβλίο. Αυτό σίγουρα θα το χαλαρώσει μετά από μια κουραστική και γεμάτη μέρα, αλλά θα προσφέρει και σε σένα ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Διάβασε του καθησυχαστικές ιστορίες
Η ψυχολογία σε ένα μικρό παιδί μπορεί να αλλάζει ανάλογα με πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του, όπως ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια, αλλά και η στιγμή που θα πάει στο παιδικό σταθμό, όπου και ξεκινάει σιγά σιγά η καθημερινή επαφή με άλλα παιδιά. Ένα ευχάριστο βιβλίο που θα του διαβάσεις, σίγουρα θα το χαλαρώσει και θα το κάνει να αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια.

Διαβάστε μαζί

Ακόμα και όταν έρθει η ώρα το παιδί σου να μπορεί να διαβάσει μόνο του, κάποιες φορές μοιραστείτε μαζί ένα βιβλίο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις εσύ ένα κεφάλαιο και να του δώσεις να διαβάσει το επόμενο! (yahoo)