Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μάστορα… πιάσε ένα κατρούτσο!!!


Το κλασσικό κανατάκι, συνήθως στο χρώμα του χαλκού ή του μπρούντζου, με το οποίο σέρβιραν παλιότερα αλλά κι ακόμα και σήμερα το κρασί σε ταβέρνες και εστιατόρια. Το όνομα του προέρχεται από το...

βενετσιάνικο quartuzzo που σημαίνει τέταρτο, γιατί το αρχικό σκεύος χωρούσε 1/4 του κιλού κρασί, γι’ αυτό και πολλές φορές λέγεται και καρτούτσο.



Το μισόκιλο είναι ένα πανομοιότυπο σκεύος που χωρά μισό λίτρο κρασιού αντί για ένα τέταρτο, ενώ το κιλό χωρά ένα λίτρο κρασιού. Πρόκειται για κάποια από τα πιο παραδοσιακά και χαρακτηριστικά σκεύη του ελληνικού τραπεζιού. Παλιά ήταν μπακιρένια, ενώ τώρα είναι από αλουμίνιο… (slang)