Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Το σκίτσο του Πικάσο για τον Γλέζο...


Το διεθνές κίνημα που είχε ξεσπάσει για την αποφυλάκιση του Μανόλη Γλέζου «ξεσκονίζουν» στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να θυμίσουν στους νεότερους της Ευρωβουλής –που θα βρεθούν στα ίδια έδρανα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς» τι εστί Μανόλης Γλέζος...


Έτσι, ήδη κυκλοφορεί το σκίτσο που είχε φτιάξει ο Πάμπλο Πικάσο ως συμβολή του στην αποφυλάκιση του Μανόλη Γλέζου.
Όλα έγιναν το 1958, όταν ο Μανόλης Γλέζος συνελήφθη για τέταρτη φορά και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή είχε συναντήσει τον Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος ασκούσε χρέη Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ και είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα». Ο Γλέζος προφανώς παραδέχθηκε τη συνάντηση και καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για συνεργία σε κατασκοπεία και θα φυλακιστεί από το 1959 έως το 1962. Μόλις αποφασίστηκε η κάθειρξη, ξέσπασε στην Ευρώπη ένα κίνημα για την απελευθέρωσή του και σ’ αυτό συμμετείχε και ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος.
Έτσι, στις 2 Ιουλίου 1959, ο Πικάσο σχεδίασε ένα σκίτσο που δείχνει έναν «Παρθενώνα» και στην κορυφή απεικονίζεται ο Γλέζος να κρατά τη σημαία με το περιστέρι της ειρήνης. Η ρίζα του βράχου είναι η υπογραφή του Πικάσο.

Το σκίτσο έγινε πρωτοσέλιδο στην Humanite με τίτλο «Το μολύβι του Πικάσο σε βοήθεια του ήρωα της Ακρόπολης» και το σχέδιο ήταν να τυπωθεί το σκίτσο σε καρτ ποστάλ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον αγώνα υποστήριξης του Μανόλη Γλέζου… (matrix24)