Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

5 αιτίες που νιώθετε κουρασμένοι όλη μέρα και οι τρόποι για να το καταπολεμήσετε!!!


Κι όμως ο ύπνος δεν είναι το κλειδί!!! Δες τα σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου καθημερινά...
Η κούραση και η ατονία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας είναι ένα συχνό πρόβλημα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας. Η κούραση αυτή...

δεν οφείλεται πάντα στην έλλειψη ύπνου, ενώ λύση δεν είναι οι βιταμίνες και τα σκευάσματα.
Η λύση για να νικήσετε την κατάπτωση και το αίσθημα κούρασης είναι πανεύκολη και βρίσκεται στους εξής 5 παράγοντες:

1. Αφυδάτωση
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition, οι γυναίκες που δεν αναπλήρωναν το 1,5% του βάρους τους σε νερό αντιμετώπισαν εναλλαγές στη διάθεση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου, συγκεκριμένα στις περιοχές που ρυθμίζουν την υγρασία και τη θερμοκρασία του σώματος, αποστέλλουν μηνύματα ώστε να ειδοποιήσουν το σώμα ότι χρειάζεται νερό.

2. Έλλειψη βιταμίνης Β12
Η Β12 είναι απαραίτητη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια και να λειτουργεί σωστά το νευρικό σύστημα. Η έλλειψη της βιταμίνης μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κι έτσι τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά.

3. Στρες
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η λεγόμενη «ορμόνη του στρες», η κορτιζόλη, βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό τις πρωινές ώρες. Έτσι, μπορούμε να αποδώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, το χρόνιο στρες απορυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης. Εάν το σώμα βρίσκεται σε μόνιμο «συναγερμό» δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ποιοτικά.

4. Πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Ένα βασικό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κόπωση. Όταν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στον οργανισμό, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δε σχηματίζονται σωστά κι έτσι το οξυγόνο δεν ανανεώνεται στο σώμα. Ωστόσο, και τα πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ο οργανισμόςκαταναλώνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ώστε να απαλλαγεί από τις περιττές ποσότητες σιδήρου κι έτσι αισθανόμαστε εξουθενωμένοι.

5. Αποχή από τη γυμναστική

Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το χρόνιο στρες, η καθιστική ζωή στερεί από το σώμα απαραίτητα ποσά ενέργειας. Η συσσωρευμένη ένταση δεν επιτρέπει τον καλό ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα... (exedra)