Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο!!!



Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου της UNESCO (13 Φεβρουαρίου) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει...

μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ», παραγωγής 2009.
Με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μιλούν για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, πρώην εργαζόμενοι και στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), όπως ο τεχνικός Βασίλης Κροντηράς, οι παραγωγοί Φραγκίσκη Καρόρη και Έρση Αστεριάδη, η εκφωνήτρια Ιωάννα Ρουμάνη, οι εκφωνητές Νίκος Χάκκας και Τάκης Νατσούλης, ο προϊστάμενος Μουσικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάβδας, καθώς και ο παραγωγός Νίκος Μουρκάκος, η ηθοποιός Μάρω Κοντού, η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα και οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Παπαδάκης.
Το ντοκιμαντέρ διατρέχει την ιστορική πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις απαρχές του – με τις πρώτες πειραματικές απόπειρες από το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» το 1928 και την εγκατάσταση του πρώτου ραδιοφωνικού πομπού στα Νέα Λιόσια το 1938 – μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966. 


Μέσα από την καταγραφή μαρτυριών ανθρώπων του ραδιοφώνου του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ, με προεξέχουσα μορφή τον ιδρυτή του Β΄ Προγράμματος Γιάννη Σιάσκα, και την παρουσίαση ηχητικών ντοκουμέντων της περιόδου 1952 - 1965, αναπαριστώνται το κλίμα της εποχής και ο ρόλος του ραδιοφώνου, σε σχέση με τα τότε κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. 
Καταγράφεται η συμβολή του ραδιοφώνου στον πολιτισμό και η σχέση του με τη μουσική παραγωγή της εποχής: το δημοτικό τραγούδι, το λυρικό θέατρο με την παρουσία της Ελαφράς Ορχήστρας του ΕΙΡ, τη συμφωνική μουσική, το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1959, το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπως, στις παιδικές «Θεία Λένα» και «Καλημέρα παιδάκια» της Αντιγόνης Μεταξά, στη ραδιοφωνική σειρά «Πικρή, Μικρή μου Αγάπη»  αλλά και στην ιστορία του ραδιοφωνικού θεάτρου. Περιγράφεται ο ρόλος του ραδιοφώνου στην Κατοχή και την Αντίσταση ενώ γίνεται αναφορά στη λογοκρισία, μέσα από μαρτυρίες καλλιτεχνών όπως του Λυκούργου Καλλέργη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον ενημερωτικό ρόλο του ραδιοφώνου και στην κάλυψη των κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της εποχής. 
Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται αποσπάσματα ιστορικών ραδιοφωνικών εκπομπών, μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ παρουσιάζεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και αρχειακά κινηματογραφικά πλάνα… (enikos)