Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

"Φάκελος" ΙΚΑ: Η «μόνιμη» μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού


«Ταξίδι στην ιστορία.... της Ελλάδας»


Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων συντομογραφικά Ι.Κ.Α. είναι κρατικός φορέας κύριας ασφάλισης στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε το1934. Επί σειρά ετών ήταν και είναι ένας από τους κύριους ασφαλιστικούς φορείς. Βάσει του επίσημου δικτυακού τόπου διαθέτει σήμερα «331 Μονάδες Ασφάλισης και 364 Μονάδες Υγείας. Παρέχει περίθαλψη σε 5.550.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιοδοτεί 845.000 συνταξιούχους»
Η επικουρική ασφάλιση, που παρείχε παλιότερα το ΙΚΑ, είναι πλέον υπόθεση...

του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), που συστάθηκε με τον νόμο 3029/2002
Ιστορία 
Η δημιουργία του ΙΚΑ υπήρξε κυρίως αίτημα των εργαζομένων οι οποίοι πέτυχαν μεν τη νομοθετική ρύθμιση της ίδρυσής του με πρώτο διοικητή τον Π. Κανελλόπουλο, την περίοδο 1934 – 1935, σύμφωνα με τον επίσημο δικτυακό τόπο. Παρόλο που έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες σύνδεσης της δημιουργίας του ΙΚΑ αποκλειστικά με τον Ι. Μεταξά, φαίνεται πως πρόκειται για υλοποίηση νομοσχεδίων κυβερνήσεων της αβασίλευτης δημοκρατίας, ενώ αναφέρεται πως στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα δε χρηματοδοτείτο, ούτε γίνονταν ασφαλίσεις σε ρυθμούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας
Το 1935 καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), που αποτέλεσε το γενικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών. Αν και η λειτουργία του ΙΚΑ άρχισε ουσιαστικά το 1937, η χορήγηση παροχών ρυθμίστηκε πολύ αργότερα το 1951 με τον αναγκαστικό νόμο 1846/51, ο οποίος με τις διαδοχικές του τροποποιήσεις αντιπροσωπεύει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο του φορέα.
Κριτική 
Εξαιτίας των υψηλών του οργανικών ελλειμμάτων το Ι.Κ.Α. παρουσιάζεται συχνά από τα ΜΜΕ ως μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού, κατηγορία η οποία εγείρει ανάλογες απαντήσεις...  (wikipedia)