Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. «Καρδούλα μου μη με προδώσεις»!



Από το 1999 η Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καθιέρωσε την «Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς» να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία...

Κυριακή του Σεπτέμβρη.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούν μια μάστιγα που τείνε να γίνει πανδημία για τον πλανήτη μας.
Στην Ευρώπη οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το θάνατο 4,35 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Δηλαδή μιλάμε για το 50% περίπου όλων των θανάτων, με ένα θάνατο κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Η καρδία είναι ένα όργανο που μπορεί να σε «προδώσει» ανά πάσα στιγμή, καθώς το 50% των ατόμων που πεθαίνουν από αυτήν δεν είχαν παρουσιάσει προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα.
Στην Ελλάδα, 1 στους 3 ενήλικες έχει επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από τα συνιστώμενα και δυστυχώς, 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με τη Μελέτη Αττικής (Attica Study).
Ακόμα, έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως. Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Το ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Γεγονός που δηλώνει ότι θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες. Και δυστυχώς η Ελλάδα έχει τα «πρωτεία» στην παιδική παχυσαρκία.
Σύμφωνα με μελέτες αναμένεται το 2010 τα καρδιακά νοσήματα να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έως το 2025, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 25.000.000 ετησίως.
Ένας παράγοντας που ίσως μα μην έχουμε σκεφτεί ότι μπορεί να ευθύνεται για τα καρδιολογικά νοσήματα, είναι η κακή κατάσταση των δοντιών μας.
Στο Δουβλίνο κατά τη σύνοδο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας, ο καθηγητής Χάουαρντ Τζένκινσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τόνισε ότι: «όσο κι αν η κατάσταση της υγείας σας είναι καλή και είσαστε αδύνατοι, αν τα δόντια σας είναι σε κακή κατάσταση πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητές να αποκτήσετε ένα καρδιολογικό νόσημα».
Μελέτες έδειξαν ότι τα ούλα που αιμορραγούν επιτρέπουν την πρόσβαση των βακτηριδίων στα αιμοφόρα αγγεία, όπου προσκολλώνται στα αιμοπετάλια και προκαλούν θρόμβωση στο εσωτερικό των αγγείων, εμποδίζοντας εν μέρει το αίμα να φτάσει στην καρδιά. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

Ιπποκράτειος αρχή


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός