Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αν λιώσουν οι πάγοι!


Αν λιώσουν οι πάγοι, τι θα μπορούσε να συμβεί; Απλά, η απόλυτη καταστροφή!  Ολόκληρες παραλιακές πόλεις, ή ακόμα και χώρες, θα πνιγούν! Επίσης, χώρες - πόλεις που δεν πνίγηκαν, λόγω της νέας τάξης πραγμάτων, θα ”βομβαρδιστούν” με τεράστιο όγκο κουνουπιών, κλπ, εντελώς δυσανάλογων με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι μεταδοτικές ασθένειες όπως η μαλαίρια, θα μεταδίδονται αστραπιαία. Πολλά χωράφια και φάρμες θα ”πνιγούν” επίσης. 


Πολλοί αγρότες θα μεταφερθούν σε πιο υψηλά - βραχώδη χωράφια, με αποτέλεσμα να μην παράγει ο καθένας τους τις ίδιες ποσότητες με παλιά.
Όλο αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφής, μιας και η παραγωγή θα είναι δυσανάλογη σε σχέση με την κατανάλωση. Ακόμα χειρότερα, θα υπάρξει μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα, σε ακραίο σημείο, που μόνο λίγοι θα μπορούν πλέον να αγοράσουν τροφή!  Σε συνδυασμό με αυτό, θα χαθούν ή και θα πνιγούν εκατομμύρια ζώα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το πιο πάνω σενάριο.
Βέβαια ας αναφέρω και το εξής:
Όταν το νερό είναι παγωμένο, έχει μεγαλύτερο όγκο. Όταν λιώσει, έχει μικρότερο όγκο. Τότε πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά, μεγάλο μέρος των πάγων δεν βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, αλλά βρίσκεται να το πούμε έτσι, στη στεριά - πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - όχι μέσα.
Έτσι, αναλογικά, με το λιώσιμο, αυτοί οι πάγοι θα μπουν μέσα στη θάλασσα υγροποιημένοι μεν, αλλά θα ”αυξήσουν” τον όγκο της θάλασσας δε, λόγω της μεγάλης ποσότητάς τους.

Από τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη