Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Διακοπές χωρίς γκρίνια… φτιάχνοντας κάστρα!


Η αγαπημένη περίοδος μικρών και μεγάλων είναι αναμφισβήτητα το καλοκαίρι, γιατί συνεπάγεται με τις διακοπές.


Οι διακοπές όμως με τα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν σ’ έναν εφιάλτη εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Να διοργανώσουμε τις διακοπές μας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα και σταθμά των μπομπιρίνων.
Σημαντική παράμετρος για ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς γκρίνια και εκνευρισμούς και από τις δυο μεριές, είναι η σωστή επιλογή του τόπου των διακοπών.
Καλοκαιρινές διακοπές = θάλασσα. Η επιλογή μιας παραλίας με πέτρες και βράχια δεν είναι η καλύτερη λύση, όταν υπάρχουν παιδιά. Η αμμουδιά και τα ρηχά νερά σας απαλλάσσουν από δυσάρεστες στιγμές.
Τα βράχια γλιστρούν, οι πέτρες κόβουν, τα κουβαδάκια και τα παρελκόμενα είναι άχρηστα. Ενώ η πτώση στην άμμο είναι αναίμακτη ή ακόμα και διασκεδαστική.
Όπως και τα ρηχά νερά δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αγαπήσει τη θάλασσα παίζοντας, ανακαλύπτοντάς την και έτσι σιγά-σιγά να μάθει να κολυμπά. Τα απότομα νερά το τρομάζουν, του δημιουργούν άγχος και φοβίες με αποτέλεσμα να μη θέλει να τη βλέπει.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι οι πλατείες, οι πεζόδρομοι, οι παιδικές χαρές ή ένα λούνα παρκ, ένα μέρος τέλος πάντων να μπορούν οι μικροί μας φίλοι να παίξουν μ ’άλλα παιδάκια και εσείς να απολαύσετε το καφεδάκι ή το ουζάκι σας!
Επίσης εάν επιλέξετε να κάνετε διακοπές με φίλους που έχουν παιδιά πρέπει να προσέξετε να έχουν πάνω- κάτω τα ίδια ωράρια και να κάνουν παρέα από πριν.
Θα ήταν δραματικό ως και εφιαλτικό όταν το ένα κοιμάται, το άλλο να ουρλιάζει και να παίζει. Ακόμα να τσακώνονται κάθε λίγο και λιγάκι. Το κάθε παιδί έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα που δεν ταιριάζει απόλυτα μ’ όλα τα παιδιά.
Όσο και αν έχετε ανάγκη από ξεκούραση, να χαλαρώσετε σε μια ξαπλώστρα, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε μουσική… μην ξεχνάτε να αφιερώνεται χρόνο και στο παιδί σας.
Παίξτε μαζί του, ζωγραφίστε, φτιάξτε κολάζ με υλικά που έχετε μαζέψει μαζί (κοχύλια, πέτρες, κουκουνάρια…), κάντε περιπάτους στην εξοχή, πάτε για ψάρεμα, κουτρουβαλήστε στη άμμο μαζί του, φτιάξτε κάστρα….ΠΑΙΞΤΕ!!!


Ακόμα μπορείτε να επισκεφτείτε διάφορα αξιοθέατα του τόπου, μουσεία, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, να μάθετε ιστορίες και τοπικά έθιμα και να τα μοιραστείτε με τα παιδιά σας.
Όταν αφιερώσετε τον κατάλληλο –δημιουργικό χρόνο σ’ αυτά να ’σται σίγουροι ότι θα σας αφήσουν να απολαύσετε ό,τι επιθυμείτε και θα ’χετε όλοι διακοπές χωρίς γκίνια.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός