Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

To Μουσείο της Ολυμπίας στο Βερολίνο


«Οι επισκέπτες, στο πέρασμά τους από τη συλλογή, θα είναι σαν να ακούν το παράγγελμα του ποιητή που καλεί να ενωθούν όλοι οι λαοί της γης σε αυτή την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας, αυτή που δεν άλλαξε, αυτή που δεν βολεύτηκε, αυτή που δεν θα πεθάνει ποτέ».


Με αυτά τα λόγια παρουσίασε, στο μουσείο της Ακρόπολης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, τη έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» που στις 30 Αυγούστου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, στο μουσείο Martin Gropius Bau, όπου θα παραμείνει έως τις 7 Ιανουαρίου.
«Όλοι μαζί οι λαοί της γης θα μπορέσουν να συνενώσουν τον αρχαίο κόσμο, τον σημερινό, τον αυριανό και τον αιώνιο για να δώσουν ένα μήνυμα που μπορεί να μας έρχεται από τα βάθη της ηλικίας της Ελλάδας, αλλά έχει μια πανεθνική- πανιστορική ισχύ» σημείωσε ο κ. Τζαβάρας και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η παρουσίαση της έκθεσης συνέπεσε με την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η έκθεση ανασυνθέτει την ιστορία της Ολυμπίας ανά τους αιώνες, συνδυάζοντας τις αρχαίες επιγραφές με τα σπαράγματα των ιστορικών κειμένων, τα ευρήματα των πολύχρονων ανασκαφών με τον απόηχο των μύθων που έφτασαν ως σήμερα.
Η έκθεση που περιστρέφεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες (Ολυμπία, ελληνικό ιερό, Οι έρευνες στην Ολυμπία, Οι αγώνες) θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2013 στο Κατάρ, ενώ τελικός προορισμός είναι το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ