Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Οι κίνδυνοι των διακοπών… θέλουν ψυχραιμία!


Η χαρά και η ξενοιασιά των διακοπών γίνεται φόβος και πανικός όταν ένας μικρός τραυματισμός, ένα τσίμπημα, μια αδιαθεσία των παιδιών, μας χτυπήσει την πόρτα.


Μαζί με μας, στη θάλασσα κολυμπούν κάτι «αηδιαστικά» πλασματάκια που λέγονται τσούχτρες. Αυτές μερικές φορές κολλάνε επάνω μας, προκαλώντας τσούξιμο, πόνο, κοκκίνισμα, φαγούρα. Αρχικά αφαιρούμαι τυχόν πλοκάμια που είναι ακόμα πάνω στο δέρμα. Προσοχή όμως, όχι με γυμνά χέρια, γιατί περιέχουν δηλητήριο. Έπειτα καθαρίζουμε την περιοχή με καθαρό οινόπνευμα και τοποθετούμε κρύα επιθέματα, με νερό και ξύδι (3 προς 1). Εάν ο πόνος, ο κνησμός και το τσούξιμο επιμένουν, συμβουλευόμαστε το γιατρό, για τη χορήγηση κάποιου αντιισταμινικού σιροπιού ή κάποιας κορτιζονούχας αλοιφής.
Ένας άλλος εφιάλτης της θάλασσας, είναι ο αχινός. Αν τον πατήσουμε, πρέπει να αφαιρέσουμε τα αγκάθια μ’ ένα τσιμπιδάκι, γρήγορα και με μεγάλη προσοχή. Στη συνέχεια μαλακώνουμε την περιοχή με λάδι ή βαζελίνη και τη βυθίζουμε σε πολύ ζεστό νερό. Βάζουμε τοπικά αμμωνία και την πλένουμε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
Οι κίνδυνοι δεν εντοπίζονται μόνο μέσα στη θάλασσα, αλλά και έξω απ’ αυτή. Ένας από αυτούς είναι τα τσιμπήματα από σφήκα ή μέλισσα, σκορπιό και φίδι. Σ’ αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το κεντρί του εντόμου ή ερπετού με μια σπάτουλα ή μια πλαστική κάρτα. Μην χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι γιατί η πίεση έλκει το δηλητήριο στο δέρμα. Δέστε την περιοχή πάνω και κάτω από το τσίμπημα και τοποθετήστε πάγο, ώστε να περιορίσετε τη διάχυση του δηλητηρίου.


Κάποιες άλλες δυσάρεστες καταστάσεις είναι τα γδαρσίματα, τα κοψίματα από γυαλί ή βράχο, οι φουσκάλες από έντονη πεζοπορία και τα τρυπήματα από καρφιά. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακώσεις στο δέρμα, αρχικά ξεπλένουμε την περιοχή με φυσιολογικό ορό ή καθαρό νερό και τη στεγνώνουμε με προσοχή. Μετά απομακρύνουμε τυχόν ξένα σώματα (χώμα, άμμο), την πλένουμε με οξυζενέ, οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου και την καλύπτουμε με αποστειρωμένη γάζα.
Για να περάσουμε λοιπόν τις διακοπές μας ευχάριστα, με ή χωρίς απρόβλεπτες καταστάσεις, λίγη προσοχή, ψυχραιμία και συμβουλή κάποιου γιατρού θα μας βγάλουν από την δύσκολη κατάσταση.


Καλλιόπη Γραμμένου
(Δημοσιογράφος-παιδαγωγός)