Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κάθε τόπος και μια εξερεύνηση… με μυρωδιές του καλοκαιριού


Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και αρκετοί από εσάς σχεδιάζετε τις διακοπές σας. Ίσως να επιλέξατε έναν άγνωστο προορισμό, ίσως πάλι να πάτε σε μια περιοχή που χρόνια επισκέπτεστε. Όποια και αν είναι η επιλογή σας, εμείς σας προτείνουμε κάτι διαφορετικό! Εξερευνήστε αυτόν τον τόπο και απολαύστε τη μαγεία της φύσης.


Η εξερεύνηση ενισχύει την έμφυτη περιέργεια της ανακάλυψης του αγνώστου, καλλιεργεί την παρατηρητικότητα και την κριτική σκέψη. Κάτι που βοηθά μικρούς και μεγάλους να ζήσουν νέες εμπειρίες, να ταξιδέψουν με τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές του καλοκαιριού, ζώντας μοναδικές στιγμές δράσης.
Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάρτε μαζί σας ένα χάρτη της περιοχής, ένα σημειωματάριο, ένα μολύβι, μια τσάντα, μια φωτογραφική μηχανή και άφθονα φιλμ ή την ψηφιακή σας. Στη συνέχεια οργανώστε ένα πλάνο εξερευνήσεων και ενημερώστε τα παιδιά σας για το τι πρόκειται να ανακαλύψετε.
Μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, περίεργες και ξακουστές παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αναπαλαιωμένα κτήρια, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες, σπήλαια, μυστηριώδη κάστρα, ιστορικά γεφύρια… Συλλέξτε πληροφορίες και ξεκινήστε τις εξορμήσεις.
Μικροί εξερευνητές εν δράση! Καταγράψτε την κάθε στιγμή, συλλέξτε ιστορικά στοιχεία, μιλήστε με ανθρώπους της περιοχής, προτιμείστε ηλικιωμένους, μάθετε για τα ήθη και τα έθιμα της και το μύθο που μπορεί να υπάρχει για κάποιο όνομα γεφυριού, ποταμού, συνοικισμού ή θάλασσας.
Περπάτημα… παρατηρητικότητα… καταγραφή… φωτογράφηση… και φυσικά στάσεις για ξεκούραση και παιχνίδι. Καθίστε κάτω από τον ίσκιο ενός γέρικου πλατάνου, δίπλα από μια κρυστάλλινη πηγή, σε μια ακρογιαλιά, τοπία με τα δικά τους χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και ήχους.


Σίγουρα οι εμπειρίες και οι μνήμες θα’ ναι πολλές. Καλές, αλλά ίσως και κακές. Γιατί όταν ανακαλύπτεις, ναι μεν βλέπεις το μεγαλείο της φύσης να ξεδιπλώνεται μπροστά σου, αλλά και την ασυδοσία του ανθρώπου να την καταστρέφει, να την καταπατά και να την μολύνει.
Μην πτοήστε και μη το βάζετε κάτω. Η φύση μπορεί να μας εκδικείται, αλλά είναι στο χέρι μας να την προστατέψουμε και να απολαύσουμε τα άφθονα αγαθά της.
Καλές διακοπές και καλές εξερευνήσεις.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός