Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η Ιωάννα Μαστοράκη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Ιωάννα, μια νέα εκφράστρια της γραφής και του θεάματος, μια...
γυναίκα δημιουργός που ξέρει να αγγίζει και να κερδίζει τις ανθρώπινες ψυχές μέσα από τη δουλειά της, ήρθε στην αυλή μας… και είπαμε πολλά. Διαβάστε όσα είπαμε…  

Ποια γεύση, σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Η Γεύση για εμένα κρύβει ένα μεγάλο πλήθος συναισθημάτων που καμιά φορά μας συγκλονίζουν ξυπνώντας μνήμες. Γλυκιά είναι η γεύση που μου έχει λείψει από τα παιδικά μου χρόνια, μια γεύση τόσο γλυκιά όπως η αθωότητα, η ανεμελιά και η χαρά των παιδικών μου χρόνων

Ο «θεατρίνος»στην οικογένεια, ποιος ήταν;
Ο Θεατρίνος στην οικογένεια ήμουν εγώ, πάντα μου άρεσε το θεατρικό παιχνίδικαι να υποδύομαι ρόλους. Ημητέρα μου Πόπη Μαστοράκη είχε ασχοληθεί με τον χώρο της μόδα και ο ξάδερφός μου ο Πάνος Μεταξόπουλος τον οποίο θαύμαζα κρυφά για το ταλέντο του, τον επαγγελματισμό του και το ήθος του με τον χορό. 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Το πάθος μου και η αγάπη μου για την συγγραφή, η υποκριτική προέκυψε για να ενσαρκώνω τους ήρωες των θεατρικών κειμένων μου.

Τι σας έκανε να συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση;
Το θεατρικό έργο «ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ» είναι δημιούργημα δικό μου σαν συγγραφέας εμπνεύστηκα τους ρόλους και μέσα από την μαγεία των λέξεων πόνεσα, δάκρυσα και αισθάνθηκα όλα τα συναισθήματα των ηρώων μου. Όποτε σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να διαλέξω να ερμηνεύσω έναν από τους ήρωες  μου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας,μια καλή παράσταση;
Μια καλή παράσταση πρέπει να περιλαμβάνει επαγγελματισμό, ταλέντο και αληθινή αγάπη για το θέατρο, κατά την γνώμη μου αν κάποιο από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχει όλοι η αρνητικότητα βγαίνει στην παράσταση και στους θεατές.

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σας μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Σαν συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης φαντάζομαι πολύ ελπιδοφόρο το μέλλον της δουλεία μου, μέσα από την κρίση γιατί οι δουλειά του ηθοποιούείναι κατά την γνώμη μου λειτούργημα, είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να δημιουργείς προβληματισμούς και να ξεθάβεις συναισθήματα από τους θεατές. Αν βάλουμε γνώμονα τα χρήματα και το δούμε καθαρά σαν δουλεία θα χάσουμε την μαγεία του θεάτρου. Αυτήν την μαγεία δεν μπορώ να την στερήσω από κανέναν για οικονομικούς λόγους όσο μπορώ μέσα από το θέατρο θα περνώ τα δικά μου μηνύματα χωρίς να σκέφτομαι ποσά χρήματα κέρδισα αλλά πόσες ψυχές άγγιξα.

Η τηλεόραση βοηθάει στην προβολή του ηθοποιού ή τον φθείρει άμεσα;
Η Τηλεόραση φυσικά και τον βοηθάει σαν μέσο προβολής η φθορά έχει να κάνει με τις αντοχές και την αξία του κάθε ηθοποιού μέσα στον θεατρικό χώρο και όχι με τον τρόπο προβολής του.

Η εξουσία πιστεύετε, είναι έναασύνθετο μπουλούκι ή ένας σπουδαίος θίασος; Ένας σπουδαίος θίασος δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία μορφή εξουσίας γιατί απλά ο θίασος δεν επιζητεί την εξουσία αλλά επιζητεί μέσα από το θέατρο να ανακαλύψει και να εκφράζει με όλη του τη δύναμη,τα βαθύτερα κρυμμένα συναισθήματα της ψυχής και τις καρδιάς.

Με ποια ταινία θα παρομοιάζατε την Ελλάδα;
Με την ταινία «The MATRIX», γιατί οι περισσότεροι άνθρωποί ζούμε εκτός πραγματικότητας μιας πραγματικότητας πολύ σκληρής. Άνθρωποι πεινάνε, πονάνε, υποφέρουν και εμείς απλά τους προσπερνάμε σαν να μην υπάρχουν σαν να μην ζουν αναμεσά μας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δεν πηγαίνει θέατρο;
Νομίζω ότι ο Έλληνας αγαπάει το θέατρο και του αρέσει να παρακολουθεί παραστάσεις απλά λόγω οικονομικών πιέσεων έχει περιορίσει τις εξόδους του και για αυτό έχει μειωθεί και ο κόσμος που πηγαίνει να δει θέατρο.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής,ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;
Την Μήδεια του Ευριπίδη για να τους παρομοιάζω την Μήδεια με την Ελλάδα που προδομένη από τους πολιτικούς που τόσα χρόνια εμπιστεύτηκε τυφλωμένη και πονεμένη σφάζει τα παιδιά της δηλαδή εμάς τους Έλληνες πολίτες. Ίσως μια παρομοίωση σαν και αυτή τους ταρακουνούσε για θυμηθούν ότι σε αυτήν την χώρα ζούνε εξαθλιωμένη οικονομικά άνθρωποι που οι ιδία τους η χωρά προδομένη και τυφλωμένη ρίχνει την οργή της πάνω τους.

Ποιοςείναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;  
Ο αγαπημένος μου συγγραφέας  είναι ο Θανάσης Σάλτας.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε;
Δεν έχω προτιμήσεις σε ρόλους αρκεί ο ρόλος που να μου δοθεί να με αγγίξει ψυχικά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Δεν έχω γούρι μόνο αισιοδοξία και καλή διάθεση πριν από κάθε παράσταση.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Κάθε εμπόδιο για καλό

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;
Όλες τις απολαμβάνω το ίδιο δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να προσέχει γιατί ο κόσμος των μεγάλων δεν είναι παραμύθι με ευχάριστο τέλος και παντού κρύβει κίνδυνους, παγίδες και κακούς.


Η Ιωάννα Μαστοράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας θεατρικών κειμένων και διηγημάτων. Ξεκίνησε από την ηλικία των δέκα πέντε ετών από το θεατρικό εργαστήρι Ελληνικού και συνεχίζει μέχρι τώρα να παρακολουθεί μαθήματα-σεμινάρια σκηνοθεσίας και υποκριτικής.
Ήταν αρθρογράφος στο περιοδικό «Σύμβουλός υγείας» και σε ελληνικά blogs. Έχει γράψει θεατρικά έργα και διηγήματα για bar theatre, events, θέατρα  και παιδικά ψυχαγωγικά πάρτι.
Πρόσφατο θεατρικό της κείμενο της είναι:  Το κοινωνικό έργο "Βλέπε και Φεύγα" Βούρλα Δραπετσώνας 1929 που παίζετε κάθε Κυριακή στο θέατρο «λύχνος».
Το 2016 και  το 2017 βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά της στον πολιτισμό.



(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)