Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

10 λόγοι για να αγκαλιάσετε τους αγαπημένους σας σήμερα


Κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς...
 Η ιδέα αυτής της γιορτής έχει προέλθει από το φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος το 1986 ενώ σπούδαζε, αποφάσισε να βρει έναν ακόμη λόγο για να προσφέρουμε απλόχερα μερικές αγκαλιές παραπάνω στους ανθρώπους που αγαπάμε. 
Η ημέρα αυτή δεν έχει καταγραφεί ως επίσημη παγκόσμια ημέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όμως η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που ο εορτασμός αυτής της ημέρας έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες παγκοσμίως.
10 λόγοι για να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας σε κάθε ευκαιρία:
1. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μια αγκαλιά έχει ευεργετική δράση σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο αφού μια αγκαλιά την ημέρα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς.
2. 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να αυξήσουν την ορμόνη της αγάπης, της εμπιστοσύνης και της οικειότητας, την ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καλή σχέση μεταξύ των συντρόφων.
3. 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να διορθώσουν τον χτύπο της καρδιάς μας και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος μας.
4. Σύμφωνα με την περίφημη οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir, «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε».
5. Η αγκαλιά παράγει ενδορφίνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, και μειώνουν το άγχος και την αίσθηση του πόνου.
6. Η αγκαλιά μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι μαζί του έτσι μειώνουμε το αίσθημα μοναξιάς.
7. Η αγκαλιά παράγει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου η οποία αυξάνει το αίσθημα της ευτυχίας και την ερωτική επιθυμία.
8. Μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
9. Μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης και να μας κάνει να νιώσουμε περισσότερη χαρά.
10. Η αγκαλιά μπορεί να χαλαρώσει το μυικό σύστημα απελευθερώνοντας την ένταση από τους μυς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς ας δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά στα αγαπημένα μας πρόσωπα!
Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος (mustonline.gr)