Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

«Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;»


Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Δικαίου από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου…

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου με τη στήριξη των φιλολόγων τους Μαρίας Παπουτσή και Γιώργου Αγγελόπουλου καλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς την Τρίτη 12 Απριλίου και ώρα 8μμ στο χώρο θεάτρου του 1ου Γυμνασίου Πύργου στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Δικαίου «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;»
Η Ελένη Δικαίου (υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν 2016) είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών και εφηβικών έργων, τα οποία αφορμώνται από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες της καθημερινότητας. Τα βιβλία της διακρίνονται για τον πλούτο αξιών, όπως η αγάπη, η φιλία, η ελευθερία, το δίκαιο, που διαμορφώνουν τη συνείδηση των παιδιών και των εφήβων. Θεματικοί άξονες του συγγραφικού της έργου είναι η μυθολογία, η Ιστορία, κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν στο οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον, προβλήματα εφηβείας και παιδιών με ειδικές ανάγκες, η οικολογία και η επιστημονική φαντασία. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά με το βιβλίο της «Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα», ενώ τα έργα της έχουν μεταφραστεί και διακριθεί και στο εξωτερικό.


Το νεανικό μυθιστόρημα «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;» (έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1994) έχει ως βασική ηρωίδα μια 16χρονη μαθήτρια, που βιώνει καθημερινά από τους γονείς το άγχος του να είναι άριστη και να επιτύχει στο Πανεπιστήμιο, χάνοντας όμως τον αυθορμητισμό και την ξεγνοιασιά της εφηβείας και-κυρίως-μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικά της «θέλω» και παύοντας να είναι ο εαυτός της. Το περιεχόμενο και τα μηνύματα του βιβλίου θα αναλύσουν κριτικά μαθήτριες και μαθητές της Γ’ τάξης με μουσική συνοδεία, ενώ μια ομάδα μαθητριών και των τριών τάξεων έχει ετοιμάσει ένα όμορφο χορευτικό, πριν δώσουν το λόγο στη συγγραφέα.
Το θέμα του βιβλίου προσφέρεται για ανάλυση και συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της σχολικής επίδοσης και του άγχους που δημιουργείται στους μαθητές να αποδεικνύουν διαρκώς ότι είναι «άριστοι» πιεζόμενοι από τους γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα. Γι’ αυτό, οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές κάλεσαν την ψυχολόγο Σοφία Τρυφωνοπούλου, η οποία θα μιλήσει για τη διαχείριση του σχολικού άγχους, θα δώσει χρήσιμες συμβουλές και θα δεχτεί ερωτήσεις από γονείς και μαθητές.

Τέλος, στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται το συγκεκριμένο καθώς και άλλα βιβλία της συγγραφέα σε προσιτή τιμή από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και το βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ.