Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ανοίγει σύντομα το Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο…


Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Τροκαντερό...
Ποιος Αλιμιώτης – είτε ανεβαίνοντας προς Αθήνα, είτε κατεβαίνοντας προς την παραλιακή – δεν έχει θαυμάσει περνώντας από εκεί,  τον υπέροχο πύργο Κουλούρα ή αλλιώς «Ο λευκός Πύργος των Αθηνών»;
Το 2012, το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, το έργο για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του Πύργου, αυτή τη φορά ως Μουσείο Παιχνιδιών. Το Μουσείο Παιχνιδιών λοιπόν είναι σχεδόν έτοιμο και θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Οι εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης των χώρων έχουν ολοκληρωθεί και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην τοποθέτηση των υπέροχων εκθεμάτων στις προθήκες. Το συγκεκριμένο μουσείο θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας, που όμοιο του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα.
Ένας πύργος ξεχωριστός σε νεογοτθικό-νεομεσαιωνικό ρυθμό με ταυτόχρονη ύπαρξη νεοκλασσικής διακόσμησης. Πόσοι όμως ξέρουμε την ιστορία του και λεπτομέρειες γι αυτόν;
Το 1896 έγινε η αγορά του οικοπέδου από τον Σπ. Δεσπόζιτο (επιχειρηματία μεταλλείων). Ένα χρόνο μετά (το  1897) άρχισε να χτίζεται η έπαυλης, η οποία ολοκληρώθηκε το 1906. Αμέσως μετά, το 1907, νοικιάστηκε και αξιοποιήθηκε ως «Αναρρωτήριον και Υδροθεραπευτήριον Μηλιαρέση». Ο τίτλος του στα γαλλικά ήταν «Μaison de Sante’». Οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν υψηλού επιπέδου για εκείνη την εποχή και απευθυνόταν στην «καλή κοινωνία». Έτσι χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1923.
Εν τω μεταξύ – το 1911 – πέθανε ο ιδιοκτήτης Δεσπόζιτο. Μετά τον θάνατό του και εν όσο ακόμα ο πύργος χρησιμοποιείτο ως αναρρωτήριο, το 1917 αγοράστηκε από τον Αθανάσιο Κουλούρα (Υδραίο εφοπλιστή). Το 1923 σταμάτησε η χρήση του ως αναρρωτήριο και κατοικήθηκε  πλέον από τον νέο ιδιοκτήτη και την γυναίκα του. Μετά από χρόνια όμως, πέθανε η γυναίκα του και ο Κουλούρας ξαναπαντρεύτηκε. Το ζευγάρι έζησε μαζί εκεί μέχρι το 1953. Εκείνη τη χρονιά απεβίωσε ο ιδιοκτήτης Κουλούρας. Η δεύτερη γυναίκα του Βέρα, πέθανε το 1979. Δια της διαθήκης της Βέρας Κουλούρα, ο Πύργος δωρίστηκε στο Μουσείο Μπενάκη και το οποίο μέχρι σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε και έγινε γνωστή και η ύπαρξη ενός καταφυγίου. Η είσοδός του βρίσκεται στο υπόγειο του πύργου, από όπου και ξεκινά και καταλήγει δια μέσου της πλευράς της Τρίτωνος, στο πίσω οικόπεδο.