Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Πανηγυρικός ΙΙ

   


Ένα "όχι", θα πω, απλό, που όμως στα μάτια μου λαμβάνει...
υπερβατική υπόσταση και ισχύ, ένα "όχι" φόρο τιμής, μιας και τα τρομοφόρα κάδρα, μιλάνε 5 χρόνια μονάχα για αυτό το πράμα - τον φόρο. Ο φόρος ο δικός μου, δεν ξεπληρώνεται με τα χιλιάδες αργύρια, που καρφιτσώσανε σαν πύρινο γάτζο στις κρεαταγορές, οι Τριάκοντα (τύραννοι), σε κάθε τρυφερό βλαστάρι, που αντικρίζει τον χρυσάνθεμο ήλιο. Γιατί ο φόρος αυτός, έχει ψυχή - κάποιοι λένε δε μπορείς να την σκοτώσεις.
Όχι μονάχα γιατί έχω μέσα μου την αντίδραση, που την έχω - όπως γνωρίζετε η αντίδραση, είναι η έμφυτη τάση προς ελευθερία, αλλά, παίρνω τούτη 'δω την απόφαση συνειδητά, για να προσδώσω φόρο τιμής, σε όλους εσάς που μου δώσατε έστω και τη μνησικακία σας και όλα αυτά τα αρνητικά σας συναισθήματα. Δίχως αυτά, δε θα 'μουν εγώ. Για σας είναι το "όχι".
Το "όχι" αυτό διαπερνά όλες τις αψίδες του θριάμβου, σαν μυστήρια αφαιμακτική αντάρα, όχι έφιππο, αλλά γυμνό και ξυπόλητο, γιατί προηγουμένως πέρασε από τη μεγάλη πορτάρα της ακροπόλεως και μάτωσε στις φραγκοσυκιές της Σπιναλόγκα. Το δικό μου "όχι" συναντά όλες τις τυμπανοκρουσίες και τους θυρεούς, τα φλάμπουρα και τα μπαϊράκια στο βουνό και τις παντιέρες στα νησιά και σβίνει στον ήχο της βροχής στο τσιμέντο που ξαναλιώνει και φτιάχνει αγάλματα αεικίνητα με τη μορφή μου και τη μορφή σου.
Για σενα λοιπόν μητέρα που αφοσιώθηκες και θυσιάσες τα πάντα, για να χεις τα πάντα, για 'σένα πατέρα που κόπιασες και ίδρωσες, και με 'σπειρες, για να 'μαι εδώ. Για 'σενα άγνωστε και γνωστέ, που πάλευες τον αδερφό σου - τί τάχα μου κατάλαβες; Για 'σένα παππού που το δάκρυ σου γέννησε την συκιά. Ακόμα βαστώ τη φυσαρμόνικά σου. Για 'σένα δάσκαλε της τέχνης, καθηγητή μου στο ναό της σοφίας, μέσα σ' αυτά τα πελώρια τείχη, πέτρα πέτρα, πλίνθο, πλίνθο, σε γκρεμνίζουν. Για σένα φίλε εγκάρδιε και για σένα φίλε χαμμένε από τα παλιά, που πάντα θα τριγυρνάς κουτσός και καλοσυνάτος, στις ξεροληθιές του μυαλού μου. Για σας είναι το "όχι".
Γιατί είναι δουλεία σου ξαναφωνάζω, να υπηρετείς αξίες που είναι έξω από τη συνειδησή σου. Είναι δουλεία να σκίβεις το κεφάλι στο άδικο, σ' αυτό που δε πιστεύεις. Αυτές λοιπόν τις αξίες θα σου ξαναειπώ να τις κάψεις! Κι αν δακροφορεμένος με ρωτήσεις τι θα γίνει μετά, θα σου 'πω μη σε νοιάζει! Αν δε τις κάψεις, δε θα χρειαστεί ποτέ να νοιαστείς για το τί θα γίνει μετά! Άμα τις κάψεις όμως, τυχερέ μου, έχεις καιρό να νοιαστείς, έστω λίγο πρωτού πεθάνεις.
Για 'σένα τυχαία ερωμένη, που μου δειξες τι θα πει να ζεις την ελευθερία μέσα από τα κιγκλιδώματα της σιωπής και της ερυθράς χαρμολύπης. Και προπαντώς για σένα ιδιαίτερη και μονάκριβή ερωμένη μου, που μου 'μαθες πως να διαβαίνω τη γλώσσα της αλήθειας, όταν τα φώτα του κόσμου σβίνουν και μιλούν μονάχα τα κορμιά, συλλαβιστά, ταιριαστά, το 'να πλάι στ' άλλο. Για 'σένα στάχυ μου, κάποτε θα φυτρώσεις. Για 'σένα λέω "όχι", όχι για 'μένα...

Εμμανουήλ Λ
Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

(Αναδημοσίευση από το http://hexamilion.blogspot.gr/ του αγαπημένου μου Εμμανουήλ Λεμπιδάκη, που η πένα του στέγνωσε ξαφνικά… και απρόσμενα)