Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Πόσο θα κοστίσει η αλλαγή της αστυνομικής ταυτότητας…


Νέα αστυνομική ταυτότητα φέρνει το 2016 σε όλους τους Έλληνες...

Σε έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας υποχρεώνεται η ελληνική κυβέρνηση, σαν άμεση συμβατική υποχρέωση της απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων. 
Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών και τη διεκπεραίωση της πρότασης αυτής,. Στην επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε πριν περίπου έναν μήνα, συμμετέχουν και αστυνομικοί της διεύθυνσης Διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για να αντικαταστήσει την ταυτότητά του.

Το θέμα, της αλλαγής των ταυτοτήτων, τέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του από τον υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015, ενώ για αυτό το λόγο παρόν στις συναντήσεις ήταν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, κ. Νίκος Τόσκας.Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία –σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας.Το επόμενο διάστημα επίκειται η αξιολόγηση του ηλεκτρονικού προγράμματος Visa Waiver, το πρόγραμμα, δηλαδή, που επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους να μην χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων και να λαμβάνουν την άδεια εισόδου μόνο ηλεκτρονικά.... (madata)