Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Γιατί οι Ελληνίδες πήραν τα σκήπτρα της απιστίας…


Έτοιμοι για μία καλοκαιρινή περιπέτεια δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες, αναδεικνύοντας το θέρος στην εποχή όπου κυριαρχεί η απιστία αλλά και οι χωρισμοί.
Ευάλωτοι στους θερινούς πειρασμούς και έτοιμοι να ζήσουν τη δική τους παράνομη...

περιπέτεια είναι σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες. Μάλιστα, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι οι καυτές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού προσφέρονται για ξεσάλωμα, φλερτ και ερωτικές απιστίες δίπλα στο κύμα και κάτω από τα αστέρια!
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα αποτελέσματα δύο ερευνών που διενήργησε η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας προκύπτει πως κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών τα ζευγάρια απιστούν, αλλά και χωρίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι τους χειμερινούς μήνες, αλλά και πως οι σύγχρονες γυναίκες έχουν πλέον αναλάβει τον ρόλο του… Δον Ζουάν!
Συγκεκριμένα, στην έρευνα με τίτλο «Καλοκαίρι, σχέση, σεξ, απιστία», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.800 ατόμων και των δύο φύλων, στην ερώτηση «Ποια εποχή συνήθως χωρίζουν τα ζευγάρια;» το 54% επέλεξε το καλοκαίρι, με την άνοιξη να ακολουθεί με μόλις 22%.
Αναφορικά με τους λόγους που οδηγούν τα ζευγάρια σε καλοκαιρινές απιστίες, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως για όλα φταίνε οι πειρασμοί, που είναι σαφώς περισσότεροι από ό,τι τον χειμώνα, το 28% δήλωσε ότι έχει λιγότερη ανοχή στις δεσμεύσεις, το 17% επέλεξε την απάντηση «Είμαστε πιο επιρρεπείς στην απιστία», ενώ το 14% παραδέχτηκε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για εναλλαγή συντρόφων παρά για μόνιμη σχέση.
Στην ίδια έρευνα και στην ερώτηση «Ποια εποχή απιστούμε πιο εύκολα;», το 69% ψήφισε δαγκωτό το καλοκαίρι, ενώ το 52% των ερωτηθέντων δεν δίστασε να παραδεχτεί πως κατά τη διάρκεια των διακοπών έχει κερατώσει το έτερόν του ήμισυ!
Πέρα όμως από «πρωταθλητής» στις απιστίες, το καλοκαίρι διεκδικεί επάξια και τα σκήπτρα του «βασιλιά των χωρισμών», καθώς στην ερώτηση «Έχετε χωρίσει ποτέ καλοκαίρι;» το 54% απάντησε θετικά!
Η εργασία «τρώει» το σεξ
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά και επιστημονικά, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι η απιστία είναι ένα φυσικό προνόμιο και των δυο φύλων, καθώς τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα, ως φυσικά πρόσωπα, είναι άπιστοι» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Ο ίδιος τονίζει πως σε ό,τι αφορά την απιστία, η περίοδος των θερινών διακοπών είναι η ιδανική γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι και επιπλέον έχουν περισσότερο χρόνο, ενώ μας διευκρινίζει πως «αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σκέφτονται περισσότερο το σεξ από ό,τι τον χειμώνα. Άλλωστε, η εργασία ως θεσμός από τον Μεσαίωνα και μετά κατάφερε να ελέγξει και να περιορίσει τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Όταν κάποιος εργάζεται πάρα πολλές ώρες καθημερινά δεν έχει χρόνο να σκεφτεί το σεξ. Δεν είναι εύκολο να κυνηγήσεις… παράνομους έρωτες όταν δουλεύεις πάνω από οκτώ με δέκα ώρες κάθε μέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η εργασία είναι το αντίπαλο δέος της σεξουαλικής ελευθερίας. Για παράδειγμα, τα περίφημα ρωμαϊκά όργια γινόντουσαν επειδή αυτοί που συμμετείχαν καθόντουσαν στα συμπόσια με τις ώρες, έτρωγαν, έπιναν και στη συνέχεια έκαναν ατελείωτο σεξ, αφού ήταν ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσουν την ώρα τους. Ετσι και το καλοκαίρι. Οταν είσαι πολλές ώρες στην παραλία έχεις όλο τον χρόνο να σκεφτείς το σεξ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν είσαι συνέχεια μέσα σε ένα γραφείο, περικυκλωμένος από τέσσερις τοίχους».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το καλοκαίρι ενεργοποιεί τις πιο πρωτόγονες δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου: οι αναστολές και οι ηθικοί κοινωνικοί κανόνες παραμερίζονται, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ζωώδης και εκρηκτική διάθεση για κατάκτηση των σωματικών ηδονών.
Γυναίκες σε ρόλο κυνηγού…
Σε αλλαγή των παραδοσιακών ρόλων, που θέλουν τον άνδρα κυρίαρχο, κυνηγό και αφεντικό της σχέσης με τη γυναίκα να περιορίζεται στον ρόλο της πιστής και απόλυτα υπάκουης συντρόφου, οδηγούμαστε σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της ΕΜΑΣ, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το τέλος της ανδρικής κυριαρχίας».
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.800 γυναίκες, ηλικίας 35 ως 45 ετών, που σε ποσοστό 64% δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι έχουν απατήσει το ταίρι τους, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό απιστίας στους άνδρες περιορίζεται στο 54%!
Στην ερώτηση «Ποιον τύπο άνδρα προτιμάτε;» το 65% γυρίζει την πλάτη στο παραδοσιακό «μοντέλο» επιλέγοντας τον σύγχρονο άνδρα, ενώ το 54% των γυναικών υποστηρίζει πως θα επέλεγε σύντροφο με μόνο κριτήριο το καλό σεξ και το 56% πως θα έπαιρνε γυναικείο Viagra!
Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το τεράστιο ποσοστό του 49% των ερωτηθέντων το οποίο θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι πιο επιθετικές στο φλερτ σε σχέση με τους άνδρες, ενώ το 45% δηλώνει πως σε ό,τι αφορά το κομμάτι του σεξ προτιμάει μικρότερους σε ηλικία άνδρες και όχι συνομηλίκους ή μεγαλύτερους.

Ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η έρευνα αποτελεί ένα αναποδογύρισμα του στερεοτύπου που θέλει τον άνδρα να είναι άπιστος και κυνηγός ενώ η γυναίκα πιστή. Ακόμη και σήμερα υπάρχει αυτή η αντίληψη, όπως και στη μυθολογία όπου η Πηνελόπη ήταν πιστή και ο Οδυσσέας άπιστος. Ολο αυτό είναι ένα κοινωνικό ιδεώδες που τελικά μάλλον δεν ισχύει»… (madata)