Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι «κολλητοί» φίλοι είναι σαν τα… τέταρτα ξαδέλφια!


Οι «κολλητοί» φίλοι έχουν κοινό το ένα εκατοστό των γονιδίων τους – ακριβώς όπως συμβαίνει με τα τέταρτα ξαδέλφια τους, κάτι που δείχνει ότι ο γενετικό μας προφίλ παίζει ρόλο...

(και) στην επιλογή των φίλων μας.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φόουλερ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής & Πολιτικής Επιστήμης στο  Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), είπε: «Εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα των εθελοντών μας διαπιστώσαμε ότι από γονιδιακής πλευράς μοιάζουμε πάρα πολύ με τους φίλους μας». «Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ περισσότερο κοινό DNA με όσους επιλέγουμε ως φίλους μας, παρά με ξένους της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί το ποσοστό 1% των γονιδίων να φαίνεται μικρό, αλλά για την γενετική είναι τεράστιος αριθμός», συνηγόρησε ο δρ Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας & Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
«Και το πιο σημαντικό: μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ποια είναι τα τέταρτα ξαδέλφια τους, κατορθώνουν με έναν μαγικό τρόπο να επιλέγουν ως φίλους τους ανθρώπους που τους μοιάζουν γενετικά, σαν να είναι συγγενείς τους».
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 1.900 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων συμμετείχαν μαζί με τους φίλους τους και άλλοι μόνοι, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της 14ης Ιουλίου 2014 της αμερικανικής επιθεωρήσεως «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), με βάση τα ευρήματά τους δημιούργησαν μία «βαθμολογία φιλίας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέπουν εάν δύο ξένοι θα γίνουν φίλοι ή όχι.

Η βαθμολογία αυτή είναι εξίσου ακριβής για την «πρόβλεψη» της φιλίας με άλλες βασισμένες στα γονίδια μεθόδους οι οποίες υπολογίζουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας ή σχιζοφρένειας… (paraskhnio)