Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

SOS: Πως θα «θωρακιστείτε» απέναντι στον κορωνοϊό στις διακοπές



Πολλοί από εμάς θα περάσουμε τις ημέρες...
των διακοπών μας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σπίτια στα οποία έχει παρελάσει ήδη πολύς κόσμος. Μάθετε πως θα προστατευτείτε!
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα πιστοποιημένα καταλύματα διακοπών ακολουθούν με θρησκευτική συνέπεια τις οδηγίες των ειδικών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς επιλέγουμε για τις διακοπές μας ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάποιο σπίτι στο χωρίο ή σε νησί το οποίο μοιραζόμαστε με άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Οι αιτίες είναι κυρίως οικονομικές αλλά και λόγοι ευκολίας αφού το είδος αυτό των διακοπών επιλέγουν οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν βολεύονται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.
Όμως, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και τα σπίτια στην επαρχία συχνά δεν εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής, ειδικά σήμερα.
Ιδού λοιπόν τι πρέπει να κάνετε αν σκέφτεστε να εκδράμετε:
1. Με την προϋπόθεση ότι θα ταξιδέψετε οδικά ή ακτοπλοϊκά, οπότε δεν ισχύουν οι περιορισμοί στη μεταφορά υγρών, φροντίστε να προμηθευτείτε αντισηπτικά και καθαριστικά προϊόντα στην αφετηρία του ταξιδιού σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι ώρα θα φτάσετε και πόσο εύκολο θα είναι να τα προμηθευτείτε τη δεδομένη στιγμή στον τόπο προορισμού σας.
2. Βεβαιωθείτε ότι τα σεντόνια, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες είναι φρεσκοπλυμένα και σιδερωμένα -αν έχετε αμφιβολίες φέρτε τα μαζί σας.
3. Βάλτε σε μια λεκάνη με ζεστή σαπουνάδα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα που θα χρησιμοποιήσετε -τα υπόλοιπα τοποθετήστε τα σε ασφαλή απόσταση.
4. Αρχίστε την απολύμανση από τα τηλεκοντρόλ, τους διακόπτες και τα χερούλια, συνεχίστε με τις διάφορες επιφάνειες -τραπέζια, κομοδίνα- και συνεχίστε με το μπάνιο -πλακάκια και είδη υγιεινής. Δεν χρειάζεται να βάλετε τα δυνατά σας -σκοπός σας δεν είναι να κάνετε τα δωμάτια να αστράψουν αλλά να σκοτώσετε τα μικρόβια.
Εννοείται ότι όσο εσείς θα ασχολείστε με την απολύμανση του δωματίου ή του σπιτιού, ο «άμαχος» πληθυσμός πρέπει να είναι εκτός. Και φυσικά, προβλέψτε γάντια και μάσκα για τις δουλειές… (ieidiseis.gr)