Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

«Ο Θαλασσοσφυριχτής» του Διονύση Λεϊμονή… στο γραφείο της Κάλλης



Μια συναρπαστική καλοκαιρινή περιπέτεια στον...
ονειρικό κόσμο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου μας διηγείται ο  Διονύσης Λεϊμονής και μας εικονογραφεί η Δήμητρα Ψυχογιού σε ένα βιβλίο που ανήκει στη σειρά Λίμνες & Ποτάμια -Παραμύθια & Θρύλοι από την Αρτέον Εκδοτική. Μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση από όλες τις απόψεις.
Πως θα σας φαινόταν οι διακοπές χωρίς τάμπλετ, κινητά και ίντερνετ; Δύσκολο, έως ακατόρθωτο! Αν τα παιδιά σας τα ξεχνάγανε ή τους τα στερούσατε για τις ημέρες των διακοπών; Νομίζω ότι σε αυτά θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο.
Το βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή μας μιλά για μια παρέα παιδιών της πόλης που ξεχνούν να τα πάρουν μαζί τους και έρχονται αντιμέτωπα με μια συναρπαστική και ακόμα πιο διασκεδαστική περιπέτεια που την ζουν και δεν είναι εικονική όπως αυτή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Και από την άλλη ένα «παράξενο» γι’ αυτά παιδί, εσωστρεφή, αμίλητο, μυστηριώδη, ο Στρατής, γέννημα θρέμμα της λίμνης. Με την γαΐτα του, τη βάρκα της λιμνοθάλασσας, τριγυρνά στη λίμνη, συνομιλεί με τα πουλιά της, τους θαλασσοσφυριχτές, σαγηνεύει τα ξωτικά της λίμνης με το βιολί του και όχι μόνο.
Μυστικά, ιστορίες, γρίφοι, θρύλοι, πρωτόγνωρα συναισθήματα και εμπειρίες, ξετυλίγονται σε μια πλούσια πλοκή ρόλων, χαρακτήρων ,γεγονότων και καταστάσεων.
Η αγάπη για τη φύση, η χημεία που υπάρχει μεταξύ των φιλικών σχέσεων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η δίψα και η θέληση για μάθηση, ο ρόλος της μουσικής και η σπουδαιότητά της, και άλλα πολλά θίγονται μέσα στις σελίδες του θαλασσοσφυριχτή.
Αγαπώ τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τη λαογραφία του τόπου μας και άλλων χωρών… Αν και εσύ τα λατρεύεις πραγματικά θα λατρέψεις τον «Θαλασσοσφυριχτή».
Και όπως μας αποκαλύπτει το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Δεν μένει παρά να το μάθουμε! Μαζί τους θα ξεφύγουμε για λίγο από τον λαβύρινθο της εποχής μας για να ανακαλύψουμε τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και τη σημασία του στην επιβίωση των μελλοντικών γενεών».
Περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ:

Καλλιόπη Γραμμένου
by aylogyros news