Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παιδικά Βιβλία με κείμενα αντλημένα από τους Αρχαίους Συγγράφεις από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ



Οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν δώσει στην κυκλοφορία...
τη σειρά «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» με κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε διηγηματική μορφή.
Πρόκειται για εικονογραφημένα, υπεύθυνα βιβλία για παιδιά 7-12 χρόνων, με κείμενα αντλημένα από τους αρχαίους συγγραφείς.
Με τη σειρά αυτή τα νέα ελληνόπουλα θα έχουν την τύχη και τη χαρά να διαβάσουν ιστορίες από τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και άλλους συγγραφείς σε μορφή διηγηματική, αλλά με έντονο το διαλογικό στοιχείο, δηλαδή αφηγήσεις με λιτότητα, δύναμη, σαφήνεια, χωρίς υπερβολές και φιλολογισμούς.



«Πέρσες» του Αισχύλου
Κείμενο – Επιμέλεια Έκδοσης Γιώργος Προεστός                                           
Ο Αισχύλος είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους θεατρικούς ποιητές της αρχαίας Ελλάδας. Οι άλλοι δύο ήταν ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. Ο Αισχύλος ήταν εκείνος που διαμόρφωσε την τραγωδία και της έδωσε μορφή θεατρικού έργου. Το θεατρικό έργο του «Πέρσες» παίχτηκε το έτος 472 π.Χ. Σε αυτό περιγράφεται η αντίδραση των Περσών όταν έμαθαν την είδηση της καταστροφής του στόλου τους από τους Έλληνες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το έτος 480. Ο Αισχύλος εξυμνεί τη γενναιότητα των Ελλήνων και κατηγορεί την υπερβολική περηφάνια των Περσών. Η υπερηφάνειά τους αυτή τους έκανε να περιφρονούν όλους τους άλλους ανθρώπους και να μην υπολογίσουν σωστά τη   δύναμη των Ελλήνων.
Περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ:


«Ικαρομένιππος» του Λουκιανού  
Κείμενο – Επιμέλεια Έκδοσης Γιώργος Προεστός
Ο Λουκιανός ήταν σπουδαίος ρήτορας και σατιρικός συγγραφέας που έζησε τον 2Ο αιώνα μ.χ. Γεννήθηκε στην Σαμόσατα της Συρίας το έτος 12ο. Στην αρχή σπούδασε γλυπτική κοντά στον θείο του. Αργότερα, όμως, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα γράμματα. Έμαθε ελληνικά και σπούδασε ρητορική στη Μικρά Ασία.
Ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών βιβλίων. Τα βιβλία του Λουκιανού δεν έχουν ύφος σοβαρό και μεγαλοπρεπές αλλά κωμικό. Στον διάλογο με τίτλο «Ικαρομένιππος» ή Υπερνέφελος» (δηλαδή πάνω από τα σύννεφα) εμφανίζεται ο φιλόσοφος Μένιππος να συζητά με έναν φίλο του και να του διηγείται το ταξίδι του στον ουρανό. Μέσα από την ιστορία αυτή ο Μένιππος βρίσκει την ευκαιρία να σατιρίσει όλες τις παράλογες συμπεριφορές των ανθρώπων πάνω στη γη, και ειδικά εκείνων που προσποιούνταν ότι είναι σοφοί. Αυτό το φανταστικό ταξίδι του Μένιππου είναι το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ.
Περισσότερα για το βιβλίο:




«Αντιγόνη»  του Σοφοκλή
Διεύθυνση σειράς: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή με τον τίτλο «Αντιγόνη» που παρουσιάστηκε το 442  π.χ και δείχνει την  απελπιστική σύγκρουση της αγέρωχης ηρωίδας ενάντια στην πολιτική εξουσία των τυράννων.
Περισσότερα για το βιβλίο:


«ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ» του Θανάση  Γεωργάρα
Κάποτε, που ο Σωκράτης συναντήθηκε σ’ ένα σοκάκι με τον νεαρό Ξενοφώντα, του έκλεισε τον δρόμο με το μπαστούνι του και τον ρώτησε πού μπορεί να βρει κανείς καλά σανδάλια. Ο Ξενοφών δεν δυσκολεύτηκε να του απαντήσει. Στην ερώτηση, όμως, «πού γίνονται άνθρωποι καλοί και αγαθοί» δεν μπόρεσε να απαντήσει. Τότε ο μεγάλος σοφός τού είπε: «Ἕπου καὶ μάνθανε».
Ο δάσκαλος των αιώνων Σωκράτης δεν έπαψε στιγμή να απευθύνει σε όλους μας την ίδια παραίνεση. Αυτό που εξέλιπε είναι η προθυμία με την οποία ο Ξενοφών ακολούθησε τον διδάσκαλο.
Το παρόν βιβλίο γράφτηκε χάρη στους μαθητές μου της ΣΤ΄ τάξης του 40ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών του σχολικού έτους 2017-2018, και προς χάριν των μαθητών όλων των «σχολικών ετών» του μέλλοντος, με τον ευσεβή πόθο να συντελέσει έστω και στο ελάχιστο στην αφύπνιση αυτής της προθυμίας. Και λέγοντας μαθητές, δεν εννοώ εκείνα τα δυστυχισμένα πλάσματα που ξαπλώσαμε στην προκρούστεια κλίνη του εκπαιδευτικού συστήματος και τους πριονίζουμε μεθοδικά πόδια και φτερά, αλλά εκείνους τους παῖδας κάθε ηλικίας, οι οποίοι μετατρέπουν τον βίο τους σε μαθητεία. Και τέτοιοι άνθρωποι, ἀεὶ παῖδες, είναι οι Έλληνες, δεδομένου ότι το πνεύμα δεν κάνει ρυτίδες.
Στους παῖδας κάθε ηλικίας, λοιπόν, αφιερώνω το βιβλίο αυτό.
Θανάσης Γεωργάρας
Περισσότερα για το βιβλίο: