Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

29 Ελληνικές ταινίες που θα κερδίσουν κάθε σινεφίλ


Τον Νοέμβριο του 1896 ο Αλεξάντρ Πρόμιο, εκπρόσωπος...
των αδερφών Λυμιέρ, σύστησε τον κινηματογράφο στην Αθήνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αδερφοί Μανάκη ήταν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές και πρωτοπόροι της 7ης τέχνης στα Βαλκάνια.
Η εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου ανακόπηκε από τον πόλεμο και την κατοχή, μα τη δεκαετία του 60΄ έφτασε να ανταγωνίζεται τα μεγαθήρια του εξωτερικού σε επίπεδο συστηματικής παραγωγής.
Σήμερα, οι ελληνικές ταινίες εκείνης της εποχής παραμένουν αγαπημένες. Ποιος δε γνωρίζει τη Στέλλα (1955) και το Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955), ποιος δεν τραγούδησε μαζί με τη Βουγιουκλάκη και ποιος δε γέλασε με τον Θανάση Βέγγο;
Έχουμε παρακολουθήσει αμέτρητες επαναλήψεις από παλιές ελληνικές ταινίες, μα πόση αναγνώριση και εκτίμηση προσφέρουμε στους καλλιτέχνες της δικής μας εποχής;
Μπορεί πλέον να μην έχουμε ένα λαμπερό star system ηθοποιών και, αναμφισβήτητα, οι ελληνικές ταινίες έχουν αρκετό έδαφος να καλύψουν για να συγκριθούν με τις παραγωγές του Χόλιγουντ, μα πάντα θα υπάρχουν καλλιτέχνες που με μεράκι, ταλέντο και όραμα θα προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε τη συνέχεια...