Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ποιες μάσκες απαγορεύεται να φοράμε



Ο (νέος) πόλεμος της μάσκας έχει ήδη ξεκινήσει...
Γιατί πρέπει να τη φοράμε υποχρεωτικά μάσκες στους κλειστούς χώρους ενώ πριν από δυο μήνες δεν ήταν απαραίτητο; Και κυρίως, ποιες μάσκες πρέπει να φοράμε; Αυτά τα ερωτήματα αλλά κι εκείνα για το πόσο θα κοστίσει τελικά στον καθένα μας η αγορά μάσκας, απασχολούν τους πάντες.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (30.04.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα απαγορεύεται… δια ροπάλου!
«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!
Ο Αθ. Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα (σοκαριστικό) παράδειγμα για το πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι «μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες» και εξήγησε γιατί έγινε αυτό: «Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές», είπε. Και πρόσθεσε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα», σημειώνοντας πως ο Σύλλογος δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του αυτή.
Λάθος και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, με τον εκνευρισμό του μάλιστα να είναι έκδηλος όσον αφορά στο γιατί τώρα πρέπει υποχρεωτικά να φοράμε μάσκα, ενώ τον Μάρτιο όχι.

Τετραπλάσιοι νεκροί με μέτρα… μια εβδομάδα μετά
«Αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μια εβδομάδα αργότερα θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών» είπε επίσης ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αν τα μέτρα της άρσης καραντίνας ληφθούν μια εβδομάδα μπροστά, ή μια πίσω, αυτό μπορεί να έχει μια διάφορα στην επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος από 15 Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Όσον αφορά στα τεστ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «δεν υπάρχουν τα τεστ… Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Μάσκες παντού αλλιώς… 150 ευρώ
Η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, super market, καταστήματα τροφίμων, ταξί, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια.
Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Ευθύνη για το αν οι πελάτες φορούν μάσκες θα έχουν και οι καταστηματάρχες… (e-radio.gr)